vrijdag 16 november 2012

Groene Gasten



Ja, ja, beste vogelvrienden, het zullen de Garlicbirders weer eens niet zijn om dit te mogen meemaken. En weer in de directe omgeving van het Garlicbirder’s House, mind you!
En waar gaat dit dan allemaal over, zult u zich terecht afvragen? Welnu, grote vogelvrienden als de Garlicbirders zijn, hangen zij met regelmaat mezenbollen en pindanetjes op hun balkon en terras (tja, een beetje decadent klinkt dat wel, maar hun buren hebben maar liefst 3 balkons en een tuin…tsssss). Daar wordt druk van gesnoept, zo kunnen we u verzekeren, en niet alleen door kool- en pimpelmees, maar ook door de onder de bollen rondschuifelende heggemusjes, merels en duiven. En door gaaien, muizen, een bonte specht, en…door een paartje prachtige halsbandparkieten. Hun schrille kreetjes verraden hun aanwezigheid al, als zij nog in de bomen van de onderliggende tuinen zitten, dan een paar groene flitsen, en ja hoor, daar zitten ze al op het bollentouwtje te wiebelen! U gelooft het niet? Wel, dit filmpje zal u verbaasd doen staan...


woensdag 24 oktober 2012

Baardmanshow en wilde zwaan

Ja beste knofvogelvrienden, even een bericht van The Garlicbirders direct van het Friese platteland (want daar zitten zij deze midweek). De knofvogelaars konden met het verslag van de Grote Baardmanshow van vanochtend (bij Jaap Deen's Gat, excusez le môt, aan het Lauwersmeer), met dit verslag konden zij niet wachten tot na thuiskomst. Zo'n 30 baardmannen en -vrouwen voerden een acrobatische en soms hilarische act op in het riet dat het pad naar de kijkhut aldaar omzoomt. U had deze beestjes, die op zich al over een zowel schitterend als komisch als innemend uiterlijk beschikken, eens moeten zien zwiepen en zwaaien in de bepluimde riethalmen dat het een aard had, voortdurend hun helder tinkelende roep ten gehore brengend. Het was een lust voor oog en oor! En dus zo'n dertig, hè...
Het Garlicbirdershart kon even verderop ook weer sneller kloppen, toen de vogelaars in een poel, temidden van enkele kleine zwanen, hun eerste wilde zwaan ontwaarden, daarbij geholpen door hun zelfbedachte ezelsbrug: WI-lde zwaan : WI-gvormige gele plek op bovensnavel. Wat een dag weer! Dit alles werd gevierd met een extra snee Fries suikerbrood, zoals u zult begrijpen!

dinsdag 16 oktober 2012

Keep it up!

Ach, lieve mensen, wat hebben The Garlicbirders het druk met van alles en nog wat en zeker ook met vogelen. Dat is de reden dat u nu toch alweer een tijd niks van onze knofvogelvrienden hebt mogen vernemen...Jammer, jammer, jammer.
Maar voor dit nieuwtje maken de vogelaars toch even tijd vrij om het u te melden. En tegelijk is het een soort coming out: want wist u dat zij na de nachtegaal een nieuwe schaamvogel hadden? Vast niet, je hoorde ze er niet over. Nooit.
Maar nu, nu zij deze stiekeme schande afgelopen zondag hebben kunnen uitwissen met de waarneming van een...keep, nu durven ze er rond voor uit te komen: deze vinkachtige was hun schaamvogel!
Tussen de regenbuien door was het, bij de Westplaat, op de Brielse Gatdam om precies te zijn. Daar in de struiken zat-ie, onmiskenbaar: een keep. Weer een soort op de lijst erbij. Een klein feestje, zoals u zult begrijpen.

(maar wie is nu hun nieuwe schaamvogel?)

vrijdag 17 augustus 2012

The Garlicbirders go exotic!


Ja, beste knofvogelvrienden, u zult wel gedacht hebben ‘waar blijven ze nou?’. Toch alweer een aantal weken  geleden is een Garlicbirders-expeditie uit Denemarken teruggekeerd, en tot nu toe heeft u er niks over gehoord! Was het soms geen succes?
Nou, om gelijk de zaken maar eens duidelijk te stellen: De expeditie naar Denemarken was zelfs een groot succes, met maar liefst 84 waargenomen soorten onder welke 1 nieuwe op de lijst in de vorm van de kleine strandloper! En onder die 84 toch wel bijzondere als de zeekoet, grote zee-eend, grote stern en grauwe klauwier! En dat alles in de niet zo vogelrijke zomerperiode!
Prachtverhalen kunnen de expeditieleden vertellen. En misschien doen ze dat op deze plek nog wel een keer. Maar Denemarken, hoe vogelrijk ook, zal toch geen exotisch gevogelte hebben opgeleverd…vanwaar dan die titel boven dit blog? Ik hoor het u vragen…
Welnu, op een Garlicbirders Video Avond kwamen onlangs oude particuliere reisvideo’s van enkele Garlicbirders aan bod. En, surprise! Daar waren exotische vogels in het wild op te zien, soms bij naam genoemd! De treurmaina in Thailand aan de voeten van een enorme boeddha; kleine pelikaan, zwartkopreiger, slangenhalsvogel en hamerkop in Gambia! Een beter bewijs dan deze privé-opnamen kon natuurlijk niet geleverd worden. U begrijpt de opwinding van die avond, immers: wat één Garlicbirder waarneemt, nemen alle Garlicbirders waar! Fantastische weken dus, alles bij elkaar!

nieuw op de Garlicbirderslijst!

zondag 24 juni 2012

het vreselijk vermoeden bewaarheid

Och, lieve mensen en knofvogelvrienden, wat wij alweer weken geleden vreesden, blijkt nu bewaarheid. Gansje Boer is dood. Verwacht en toch onverwacht, deze tijding die wij in de Provenieuws van juni moesten lezen: zijn grijsgevlekte lijkje is, en dat moet al in april zijn geweest, in de Spoorsingel gevonden!
Of er sprake is van moord of doodslag, dan wel een natuurlijke dood, we zullen het wel nooit te weten komen. Maar in ieder geval is er nu die zekerheid...
En hoe is het met Soep? Na een laatste waarneming ook alweer weken geleden bij de Noordsingel is dit gansje ook uit het zicht verdwenen. En Brand, die we drie weken geleden plotsklaps weer aan de oever van de Provenierssingel zagen? Ook niet meer gezien. Van de wijd en zijd bekende ganzenclub van vier verblijft alleen de canadees Kees nog op het oude honk. Wat een dramatisch voorjaar is het geweest, hier in de singels achter station Rotterdam Centraal!
Een grote rol in het drama speelde zwanenechtpaar Domy en Nand. En zij zorgen met hun nu nog vijf kuikens sterke kroost nog steeds voor spektakel en reuring. Al is het allervertederendste wel van de zwanenjongen af, het zwanengezin is nog immer een grote publiekstrekker.


Niemandsland

The Garlicbirders hebben nog geen inzending met het juiste antwoord op de vraag van vorige keer: waar is dit fraaie stukje kust? mogen ontvangen.  Stiekem is een delegatie van The GB's er gisteren alweer geweest. Met een gast ditmaal...de 85-jarige moeder van één van hen. Daaruit zou u kunnen  begrijpen dat het niet om een zeer bergachtig terrein gaat....Misschien een hint?
Overigens kwam het groepje er weer helemaal niemand anders tegen....

een verre kust?
Mocht u inmiddels weten waar dit is, schroom niet om dit aan The Garlicbirders te melden
en maak kans op een tochtje ernaartoe!


zondag 10 juni 2012

Brand en het paradijs


't Is even een paar weken niet echt vogelweer geweest. Het enige wat The Garlicbirders de afgelopen twee weken aan vogelen hebben gedaan, is naar Springwatch op de BBC gekeken. En toch wel noemenswaard is de waarneming die een GB'er afgelopen vrijdag deed: hij zag in het voorbijgaan aan gene zijde van de singel gans Brand lopen! Brand gakte als een gek richting Kees die aan deze zijde van de singel stond. En ook flink stond te gakken. Dus Brand leeft nog. Nu ja, hij is na die waarneming niet meer gezien, maar vooruit!
Allez! Stond het vogelen tot vandaag op een laag pitje, vanochtend scheen de zon en was de wind flink gaan liggen, dus…binnen no time waren de Garlicbirders vertrokken met medeneming van kijkers en lange broodjes met gewone kaas ditmaal. En wat was het weer fijn en prachtig, potjandorie! En waar waren zij? Zie het filmpje, en weet dat rond die plek echt van alles is te vinden: blauwborst, cetti's zanger, nachtegaal, kneu, visarend, havik kiekendief, lepelaar, goud- en zilverplevieren, fuut, oeverzwaluw, dodaars, berg-, krak- en slobeend, mezen, goudvinken en soms een zeekoet. En konijnen, reeën en zeehonden. En dan is dit nog maar een greep. Waar is dit paradijs? Wie het weet mag het zeggen, maar onze knofvogelende vrienden houden het 't liefst een beetje voor zichzelf....

Bekijk dit fraaie, prettig korte filmpje in breedbeeld, klik hier

vrijdag 25 mei 2012

Nieuw leven ter herinnering


En dan, vorige week, zwommen daar ineens Domy en Nand weer in de P.-singel, met in hun kielzog….zes (6!) grijswitte kuikens (als dat bij zwanen ook zo heet)!  Wat een bijzonder leuk gezicht, vonden onze Garlicbirders! En toch ook wel verrassend, na alles wat er de voorgaande weken in de singels was gepasseerd! Helemaal een aardig tafereeltje was het toen 's avonds de kuikens op moeders rug kropen, zodat zij rondzwom met zes kleine kopjes uit haar verenpak gestoken! U had het moeten zien!
En ja,…Soep & Boer hadden dit eigenlijk ook moeten zien. Bij al deze blijdschap om het nieuwe leven toch ook weer die droefheid om het heengaan van de vreemd-dappere gansjes, zo voelden onze knofvogelvrienden. Maar…zo is de natuur! Oud leven gaat en nieuw leven komt. Zo toonden ook die dramatische weken in de singels rond The Garlicbirders House!


Klik hier voor een breedbeeldweergave

zaterdag 19 mei 2012

Huiskraaien op de film en ander nieuws

Een kleine filmploeg van The Garlicbirders toog vandaag naar Hoek van Holland. Qua zeeschepen vielen enkele containerkanjers op en de vele schepen, groot en klein, van het Loodswezen. Altijd de moeite waard, de scheepvaart op de Nieuwe Waterweg! Wat de vogels betreft was het echter vrij mager. Maar goed, voor de grote getallen kwamen onze knofvogelaars hier niet. Waar zij op hoopten was een nieuwe ontmoeting met de Hoekse Huiskraaien, deze in Nederland verder niet, en in Europa verder nauwelijks voorkomende migranten uit India en Midden Oosten; deze op een kruising tussen roek en bonte kraai gelijkende vogels; corvus splendens in het latijn: de prachtige kraai! En ja, zoals de eerste keer, pas aan het eind van hun tocht, de teleurstelling greep al licht om zich heen, ontdekten ze de dieren. Gezeten op het terras van het Vispaleis met ieder een grote bak met versgebakken kibbeling voor de neus (hoefden ze thuis niet meer te lunchen), daar kregen de Garlicbirders gezelschap van vijf huiskraaien, zowat onder handbereik! En dat resulteerde in dit filmpje:

(klik op deze link om het filmpje groter te zien)

BETER: DE GOEDE HOEK!
Ach beste knofvogelvolgers, dat zou de conclusie kunnen zijn na de Grote Hemelvaart Garlicbirder Vogelwandeling van afgelopen donderdag: Men zou de Kwade Hoek moeten omdopen in de Goede Hoek!
Ongelogen telden de Garlicbirders (die godbetere al om 7:15 ter plekke waren) op hun wandeling over de kop van Goeree, bij Kwade Hoek 53 (zegge: drieënvijftig) soorten. Waaronder de wielewaal, de snor en de blauwborst, waaronder twee op het strand parende boomvalken (!) en een handvol grasmussen; en waaronder, nieuw op de Garlicbirders Vogellijst, de braamsluiper! U kunt zich voorstellen dat het voor de Garlicbirders een heerlijke dag was!


zondag 13 mei 2012

Engelse kwikstaarten in droomomgeving

We willen u hier, beste lezer en vogelvriend, een Garlicbirders Geheimtip aan de hand doen (dit blog wordt zodanig weinig gelezen, dat er geen grote ongelukken van kunnen komen): wil je in nog geen 4 uur zo'n 50 soorten scoren, ga dan naar het gebied Oostvoornse Meer, Westplaat en Maasvlakte/Slufter! Daar, aan de rand van de enorme Maasvlakte met zijn surrealistische ertsoverslag, containerhavens, energiecentrales, metaalopslag, kolenbergen, windmolens en doorvoerloodsen is een stukje gevarieerde kustnatuur dat in elk seizoen een keur aan gevogelte onderdak weet te bieden. Zo ook vandaag....
Gewapend met lange bruine pistolets met chorizo togen onze Garlicbirders weer eens Westplaatwaarts. Om bijvoorbeeld de eerste 200 meter in Hoekje Jans beestjes als kneu, staartmees, sprinkhaan- en cetti's zanger waar te nemen, benevens een lepelaar. Strakblauwe lucht, fietspad over en dan het duin op dat in al zijn breedte en lengte de Brielse Gatdam is. Even een blauwborstje meepakken, een tapuit...en dan de Westplaat op, het laantje naar de Bonte Piet in. Nachtegalen en zwartkopjes geven een vrolijkmakend concert op weg naar de eerder dit jaar door storm ondermijnde, maar nu weer, een ietsje verderop, heropende vogelkijkhut. Broodje eten, onderwijl zilverplevieren en rosse grutto's in het slik van de zeearm zien scharrelen....Overigens zien onze knofvogelaars vandaag geen enkele roofvogel op hun wandeling. Curieus! Maar goed, dan weer richting terug, het prachtig overgroeide laantje door, richting Knofmobiel. Men besluit de al zo succesvolle tocht (in totaal zullen de birders op deze tocht 49 zekere soorten tellen!) nog iets te verlengen door richting het hek naar de Slufter te wandelen. Rechts de containerkranen en hoogspanningsmasten van de Maasvlakte, om hen heen eigenlijk één grote bouwput met braakliggende terreintjes en een enorme berg zand voor wegwerkzaamheden. En in die berg zand....enkele tientallen nestgangen van oeverzwaluwen, die met tientallen boven hun hoofden zwieren en dan weer de nesten induiken om hun jongen te voeren. Maar nog is het niet gedaan...op een tip van een passerende carbirder gaan ze naar een onooglijk, schraalbegroeid veldje naast een dikke, roodroestige pijpleiding, en ze zien daar wat de carbirding vogelvriend tipte: naast een tapuit en een witte kwikstaart scharrelen er twee Engelse kwikstaarten! Geel als kanaries, nee, geler nog! In een omgeving als die in een beklemmende droom! Ach mensen, mensen, wat kan het leven van de vogelaar, en van de Garlicbirder in het bijzonder toch mooi zijn!



vrijdag 4 mei 2012

Weekend zat snor, maar Boer en Brand?


Wat, beste knofvogelvrienden, wat was het weer een geweldig weekend, het traditionele Voorjaarsuitje van The Garlicbirders. Ditmaal was een huisje aan het eind van een doodlopende weg hun onderkomen, midden in De Weerribben. Een huisje aan het duurste straatje van Overijssel ook nog eens. En een huisje dat midden in een vogelsymfonie stond, dag en nacht want die nachtegalen gaan 24 uur per dag door! Vanuit het huisje maakten onze vogelvrienden wandelingen door veld en beemd, door bos en dorp, langs vaart en sloot en daarbij viel het weer nooit tegen. Al met al namen de beverrekijkerde wandelaars 73 vogelsoorten waar. En een muskusrat, reeën, hazen, konijnen en een woelmuis. Van de vogels noemen we hier speciaal de honderden zwartkopjes en tientallen nachtegalen, de roerdomp, de sprinkhaanzangers en grasmussen, de blauwborsten en de boomvalken en…tatatataaaaa de SNOR! Ooit van de Garlicbirderslijst gegooid omdat zijn geluid toch dat van de sprinkhaanzanger bleek te zijn, maar nu er weer op vanwege 100% geverifieerd geluid, maar echt superdepuper omdat twee Garlicbirders het beestje ook heel goed hebben kunnen zien! Als ik u, lezer, dan nog vertel dat het weekendje Weerribben (en Wieden) werd afgesloten met een diner bij Geertien, met o.a. kalfszwezerik en bleu de Wolvega, dan weet u: "het moet weer geweldig zijn geweest…jammer dat ik (nog?) geen lid van The Garlicbirders ben".
Snor, blauwborst, boomvalk en zwartkop, een bont gezelschap!

Niet geweldig, helemaal niet geweldig...
Helaas stemmen de berichten rond de singels bij het Garlicbirders House onverminderd somber. Dat zit helemaal niet snor: Canadees Kees loopt in z'n eentje langs de P.-singel. Zonder Brand. Die is al een week niet meer gesignaleerd. En Soep is zelfs helemaal naar de N.-singel verhuisd. Hij zoekt daar duidelijk aansluiting bij de grote Ganzen Club Noord. Hopelijk vindt hij die. Maar Boer…waar is Boer? Nu al minstens 10 dagen niet meer gezien of gehoord. Misschien dat onderzoek in de verderop gelegen St.-singel een blij resultaat zal opleveren. Maar eerlijk gezegd achten we die kans erg klein...
Soep op de N.-singel, op zoek naar gezelschap.

vrijdag 27 april 2012

Vrees!

Je durft er bijna niet aan te denken, maar...
Al een paar dagen loopt een eenzame Soep wanhopig gakkend de singeloevers af, zo is te zien en te horen vanuit The Garlicbirders' House. Het gansje kijkt daarbij reikhalzend zoekend rond....WAAR IS BOER? Dat is natuurlijk Soeps vraag, en ook die van de Garlicbirders. Nog nooit zagen we een der gansjes zo lang alleen...we willen er niet aan denken. Helaas kunnen de knofvogelaars de komende dagen  niet op onderzoek uit: zij hebben hun Voorjaarsuitje. Naar de Weerribben en Wieden dit keer. Hopelijk kunnen we hier over enkele dagen toch goed nieuws rond Soep & Boer melden, maar ik vrees....

vrijdag 20 april 2012

Uit elkaar!


Ach ja, beste mensen en vogelvrienden, het kon niet uitblijven: Nand en Soep & Boer zijn uit elkaar. Einde van een toch redelijk bizarre relatie die in ieder geval in het Rotterdamse de aandacht trok. Al ongeveer een week zien we Soep & Boer weer samen, zonder zwaan Nand in de buurt. De gansjes hebben (nog) geen hernieuwde aansluiting bij Kees en Brand gezocht. Ze doen alles weer met z'n tweeën en zo veel mogelijk tegelijk. Een enkele keer als Nand in de buurt is, lijken de drie zich niet goed raad te weten met hun houding. Bij de gansjes zowel als de zwaan ziet men soms even weer een stukje toenadering. Maar dat resulteert dan steevast in een snauw zijdens dan weer de ene, dan weer de andere partij, en is er ras weer sprake van verwijdering. Wat, zo vroegen The Garlicbirders zich af, wat is er toch gebeurd? Wat heeft zich in de singels achter Rotterdam Centraal afgespeeld? Natuurlijk gingen enkele knofvogelaars op onderzoek uit. Hier hun bevindingen en een theorie.
In de Spoorsingel zit nu zwanenvrouw Domy op een nest te broeden. Dat nest hebben ze samen, zij en Nand, de afgelopen weken gebouwd, zo goed als dat ging met Soep & Boer in Nand's kielzog. Het nest was op zeker moment gereed, en Domy legde haar eieren. En hier komt dan de theorie: Soep & Boer, in het spoor van toekomstig vader Nand, kwamen te dicht bij het nest. Nand had zich al een dikke maand  heel veel laten welgevallen van de kant van de gansjes, maar nu gingen zij te ver, nu kwamen zij te dicht bij de broedende Domy! En nu, nu het om zijn toekomstig nageslacht ging, nu maakte Nand ineens weer de reputatie van de mannetjeszwaan waar: hij heeft Soep & Boer met bijzonder harde hand te verstaan gegeven dat ze vanaf dat moment uit z'n buurt moesten blijven, en zeker uit de buurt van het nest! Nand's ongetwijfeld furieuze uitval moet enorme indruk op de gansjes hebben gemaakt. Ja, zo kan het verkeren. Maar laten wij hopen dat Kees en Brand ruim genoeg van hart zijn om Soep & Boer t.z.t. weer in hun clubje op te nemen. Een clubje dat als minstens 9 jaar bestaat.


woensdag 4 april 2012

Deskundig antwoord

The Garlicbirders hebben de hele zaak rond Soep & Boer en Nand en zo onlangs voorgelegd aan de bekende conservator van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam, Kees Moeliker. Dit is zijn antwoord:

Hallo P. en D., 
Mij bereikte van diverse kanten het verhaal over de gansjes en de zwaan in  de Spoor/Proveniersingel. Boeiend gedrag. Er is hier duidelijk sprake van een stelletje hybride ganzen (gekweekt in gevangenschap) en het is de vraag of dergelijke kruisingen natuurlijk gedrag vertonen.Het lijkt sterk op het fenomeen waarbij jonge eenden of ganzen het eerste dier/object dat ze tegenkomen nadat ze uit het ei gekropen zijn, adopteren als hun ouders. Zo zijn er eendjes die achter een hond aanlopen. Ik denk niet dat ze in de nabijheid van deze zwaan geboren zijn, maar er kan sprake van herkenning achteraf zijn. 
Inmiddels heb ik de gansjes ook zelf gezien. Boeiend gedrag! 
Welke hybride het is, weet ik niet. Er zit wel iets van de Ross gans en de keizergans in. In mijn eenden/ganzenboeken kan ik ze niet terugvinden. 
Mochten er nog ontwikkelingen zijn: ik hoor het graag.
Met groet,

Kees   
Kees Moeliker
conservator 
Natuurhistorisch Museum Rotterdam
Westzeedijk 345 (Museumpark)
3015 AA  Rotterdam

Daarop was de dankbare reactie van The Garlicbirders als volgt:

Dag Kees,

Bedankt voor je snelle en duidelijke reactie. Wat de gansjes (of ik denk eigenlijk één ervan, de ander volgt gewoon z'n broer of zus) nou precies heeft getriggerd om de zwaan te stalken, zal altijd wel een vraag blijven. De twee ganzen wonen hier misschien al wel vanaf 2000, de zwanen vertonen zich pas sinds een paar jaar in de singels hier; voor zover ik me kan herinneren was de belangstelling van de ganzen voor de zwanen er niet eerder. Tot dit seizoen vormden de twee ganzen een hechte club met een canadees en een brandgans. Die laatste twee lijken er ook niks van te begrijpen...Nou ja, het maakt het allemaal wel spannend, hier achter het station.

Groeten van
xxx


zaterdag 31 maart 2012

Vreemde verhoudingen

Het zijn en blijven vreemde verhoudingen hier in de singels bij het Garlicbirders House. Het is elke dag, wat zeg ik, elk uur wat anders. Dan weer zit Soep alleen op de oever, moe van het gedoe van sibbeling Boer. Zijn de Garlicbirders weer bang dat Boer iets is overkomen, maar ontdekken zij, middels een ingelaste avondwandeling, dat waar ze ook bang voor moeten zijn, dan toch niet voor een verflauwing in de gevoelens van het gansje voor de zwaan, want Boer blijft Nand op de voet volgen. En trouwe Soep sjokt of peddelt er dan wel weer synchroon achteraan. Achter die Boer. En een enkele keer haakt Soep dan af.
Of dat Nand, die langzamerhand echt overspannen moet zijn, z'n frustraties dan maar botviert op Kees de Canadees die hij met felle snauwuitvallen naar de andere kant van de singel jaagt. Bij Soep en Boer komt Nand niet meer verder dan een flets beweginkje naar voren met de hals.
En dan...wat te denken van Manus, de kleine mantelmeeuw, die toch vaak dichtbij het gedoe te signaleren valt, als hij deze vreemde verhoudingen observeert...wat wil Manus?


woensdag 21 maart 2012

Wordt haat liefde?

Ja, beste knofvogelvrienden, dat is me daar wat, in de singels rond het Garlicbirders House! Achtervolgden Soep & Boer eerst als koene strijders Grote Nand om hem uit de singel te verdrijven, sinds gisteren is er een ommekeer (weer!) in hun gedrag. Ja, en dan een ommekeer van 180º, want achtervolgen doen ze de inmiddels hevig verwarde zwaan nog hardnekkig, maar...uit een soort verliefdheid nu, lijkt het wel! Waar Nand ook gaat of staat, Soep & Boer volgen hem kalm, maar in elk van zijn bewegingen! Zie het filmpje hieronder om het te geloven...


We krijgen waarachtig nog medelijden met de gestalkte knobbelzwaan. Die lijkt een zenuwinzinking nabij. Moegetergd door zoveel aanhankelijkheid maar vergeefs doet hij soms een zwakke uitval. Kijk:




Hoe zal dit verdergaan...?

zondag 18 maart 2012

Soep & Boer!

Soep en Boer, Soep en Boer
trekken ten strijde koen en stoer,
Soep en Boer, Soep en Boer
geven om gevaar geen moer

Al in 2004 ontspon zich op internet een discussie over om welk soort gans het gaat bij Soep en Boer. Even voor het goede begrip van de lezer: Soep en Boer zijn twee kleine, wit-grijs gevlekte ganzen die zich ophouden in de singels achter station Rotterdam Centraal, vaak in gezelschap van canadese gans Kees en brandgans Brand, nabij het Garlicbirders House
Zoals gezegd, in 2004 dus al in de belangstelling. Het is voor zover wij, The Garlicbirders, weten ook nooit duidelijk geworden wat voor ganzen Soep en Boer zijn. Qua soort dan. Maar dat het hier om twee dappere ganzen gaat, die zich de kaas niet van het brood laten eten, is inmiddels wel duidelijk geworden. Luister:
o zo onschuldig ogend.....
Begin dit jaar streek een zwanenpaar in de Provenierssingel neer. De eerste weken hielden Domy en Nand, want zo heten zij, zich rustig, maar naarmate het voorjaar naderde ontwaakte bij Nand de territoriumdrift. Na nog een paar weken was zijn testosteronspiegel zo hoog dat hij geen enkele andere watervogel in zijn buurt duldde dan zijn geliefde Domy. Met dreigend opgebolde vleugels en sissende uitvallen met zijn lange nek joeg de grote vogel alle eenden, ganzen en koeten schrik aan en uit zijn buurt. Alle eenden, ganzen en koeten? Nee, twee kleine, grijs-witte ganzen lieten zich niet intimideren: Soep en Boer! Als zij op de kant liepen te grazen en Nand deed een sissende uitval naar hen, dan deden ze hooguit al grazend een pas opzij, maar keken niet op of om. Als Nand hen te water achtervolgde, dan zwommen ze in alle rust net hard genoeg voor hem uit zodat hij hen niet kon bijten. En op een gegeven moment draaiden Soep en Boer de zaken zelfs dramatisch om! Het begon ermee dat zij provocatief net buiten Nand's bereik dicht langs de waterkant liepen, in de hun zo kenmerkende schommelende synchroonpas. Nand, te groot en lomp om hen op de vaste wal achterna te rennen, deed dan vanaf het water vergeefse uitvallen. Steeds minder fanatiek echter, als voelde hij dat de kansen zouden keren…En dat deden zij, of liever, de gánzen keerden! Alsof ze samen hadden besloten dat het nu genoeg was, draaiden Soep en Boer zich om, hupten te water en begonnen Nand te achtervolgen! Met wild watertrappende uitvallen en veel schel gegak. Nand, als knobbelzwaan toch een van de grootste en sterkste vogels ter wereld, wist niet hoe snel hij zich uit de voeten moest maken. Niet snel genoeg in ieder geval, want het lukte hem niet Soep en Boer te lossen. En dat is hem nu, tien dagen later, nog steeds niet gelukt…De vlucht met Domy naar de Spoorsingel heeft geen soelaas gebracht. Ook in die singel wordt hij bijna continu achterna gezeten door de twee kleine, grijs-witte ganzen Soep en Boer.



zondag 26 februari 2012

Zeehonden en slechtvalken

Jaaa lieve mensen en andere vogelaars, The Garlicbirders gingen er vandaag weer eens ouderwets met broodjes knoflookworst (pepersalami dit keer) op uit. Niet helemaal in topconditie overigens, na een zeer smakelijke en bijzonder voedzame maaltijd gelardeerd met o.a. een Talisker 57º North gisteravond te Wormer. Eropuit dus. Weer eens naar de Kwade Hoek op Goeree. Vanaf het parkeerplaatsje bij Oostdijk leverde het altijd fraaie eerste deel van de wandeling niet meer op dan een pimpelmees en een kraai (niets ten nadele...!). Bij de schorren echter, zo dachten onze altijd optimistische knofvogelaars, zou het wel beter worden....En dat werd het dus niet. Goed, in de verte wel vele tientallen plevieren, maar te ver om te kunnen zien wat voor, een handvol scholeksters, twee wulpen....Nog nooit waren daar zo weinig vogels gesignaleerd als nu. Maar echt drukken deed dit de pret niet. Op hun nieuwe Tretorn kaplaarzen doken ze nu de wilde schorren in, richting strand. Her en der vlogen piepers op uit de pollen en boven zee zwenkten meeuwen in wilde warreling dooreen. De wind werd kouder. En daar....op een strookje miniduin tussen de zandplaten, daar zat hij, wees de enige vrouwelijke Garlicbirder in het gezelschap: een slechtvalk! En behoorlijk dichtbij konden onze vogelvrienden komen. Dicht genoeg bij om door hun kijkers heel duidelijk het pelgrimskapje van het dier te zien, en zijn gele haaksnaveltje. Mooi beestje!
Nauw kwamen ze daarna op het strand, of daar zagen ze op verre zandbanken een stuk of vijftig zeehonden. Met het blote oog niet te zien, maar door de kijkers onmiskenbaar! Goed, het waren geen vogels, maar...nou ja, gewoon leuk!
En dat ze later, na langs het strand grote groepen gemengde meeuwen, eenden en scholeksters te hebben gezien, in een duinpan op een paaltje NOG een slechtvalk ontwaren...dat alleen al heeft hun dag gemaakt tot weer een onvergetelijke Garlicbirders Ervaring!

zondag 19 februari 2012

Weer helemaal terug!

Ach ja mensen, eerst maar eens een hartgrondig 'sorry'! Sorry dat we zo lang niks van ons hebben laten horen. En dat, terwijl er juist zo veel te vertellen was, de laatste, nou...9 maanden?! De reden van de lange afwezigheid van The Garlicbirders van internet is helaas niet iets om trots op te zijn. Maar we vinden dat jullie het toch moeten weten. Welnu, de Garlicbirder-webmaster (en fervent mede-knofvogelaar, nog steeds) heeft het laatste jaar naast het vogelen nog een andere obsessie ontwikkeld: de man is diep in de whisky gedoken! Godlof gaat het hier niet om een alcoholverslaving, nee, zo erg is het allemaal ook niet, maar hij weet inmiddels heel veel over single malt en speyside en sherry-butts en peat en de meest bizarre namen, waarvan Laphroaig nog zo'n beetje de simpelste is. Ons zegt het allemaal niet veel en eigenlijk interesseert het ons geen lor, maar als u wilt weten waar onze webmaster zijn tijd aan heeft gespendeerd in plaats van aan het Garlicbirdersblog, dan moet u maar eens op de site Singelwhisky kijken.
Maar goed, feitelijk zaten The Garlicbirders dus zonder webmaster en met een verouderd blog. Een pittige discussie in de Raad van Toezicht (de leden ervan zitten onder de Balkenende-norm, dat u het maar weet) en met de bewuste webmaster heeft ertoe geleid dat de laatste zijn tijd zo heeft ingedeeld dat hij zowel voor de knofvogelberichtgeving als voor zijn vreemde, geestrijke hobby ruimte heeft. Goed. Zand erover. En dan nu een snelle bijpraat:
Na mei vorig jaar, laatste bericht: de Alde Feanen, hebben de Garlicbirders echt weer heel veel ondernomen, nieuwe vogelgebieden ontdekt ook, en twee grote vogelondernemingen achter de kiezen: Een week in Biebrza Nationaal Park in Polen, en een week in het Friese Westergeest nabij het Lauwersmeer. Beide weken waren grandioos en ook prima verzorgd door The Garlicbirders Travel & Tour Organization. Hulde hiervoor!
Behalve aan ééndaagse bezoeken aan eerder beknofvogelde, maar altijd nog interessante gebieden, legden de birders ook weer nieuwe vogelterreinen open. Wij noemen Strijen-sas en de Oeverlanden Hollands Diep, en vooral ook de Brouwersdam en delen van de Grevelingenoevers.
Op praktisch gebied hebben de Garlicbirders, tijdens een eigenlijk zeer dramatisch verlopen expeditie in het Poolse Grzedy, de kaplaars ontdekt! En wat later ontdekten zij dat dit schoeisel dan wel van goede kwaliteit moet zijn (geen Intratuin-gevallen!). Maar wat heerlijk hebben al ze rondgestapt op het groene rubber.
Ja, en dan nu waar het toch om gaat in de competitieve vogelaarswereld: hebben The Garlicbirders in de blogloze tijd nog nieuwe soorten gezien? Of bijzondere oude? Wel wis en waarachtig! Wat hier volgt ter staving daarvan is slechts een greep zonder het oogmerk compleet te zijn. Houd u vast:
visarend, bastaardarend, kraanvogel, ijseend, grauwe klauwier, kuifleeuwerik, wielewaal, huiskraai, zwarte mees, hop, klapekster, grauwe vliegenvanger, grote zee-eend, kleine zwaan, casarca, nonnetje, appelvink, topper, grauwe kiekendief, grote stern en strandleeuwerik.
En ja, ook gaat er nog regelmatig knoflookworst op de broodjes of boterhammen. Maar soms ook pindakaas, bijvoorbeeld.
vandaag gezien in polder Oud Herkingen: de casarca.