dinsdag 28 december 2010

seizensijzoen, eh...sijzenseizoen!

Denk niet, lieve lezer, dat de Garlicbirders tussen het runderincident op Tiengemeten en nu stil hebben gezeten. Neen! Fraaie tochten in Kwade Hoek en rond Oostvoornse meer (brilduikertjes, roodhalsfuut!) hebben zij gemaakt. En de laatste weken waren er de The Garlicbirder's Sneeuwvogeltochten, intens beleefde evenementen in, jawel, de regio Rotterdam waar naar het leek, het Sijzenseizoen was losgebarsten!

In de Broekpolder bij Shell-stad Vlaardingen troffen onze Garlicbirders een boom vol sijzen aan. Weer een vette uitbreiding van The Garlicbirder's List of Birds! En een week later, kan dit nog toeval zijn?, stuitten onze de koude trotserende vogelvrienden op ook weer een boom, maar nu een afgeladen met....barmsijzen! Het moet, zo horen wij de lezer reeds denken, niet veel gekker worden! Maar het is de waarheid, en alweer een nieuwe soort op The List! Deze laatste ontmoeting vond plaats bij de Ackerdijkse Plassen, net boven het inmiddels wel erg bombastisch tot Rotterdam The Hague Airport omgedoopte Vliegveld Zestienhoven.
Om u op de verrassende schoonheid van de regio Rotterdam te wijzen zijn hier nog enkele GB-kiekjes, gemaakt tijdens de Grote Sijzen Expedities van december 2010.
(Leuk weetje overigens: op dit soort winterexpedities nemen The Garlicbirders geen broodjes knoflookworst mee, maar met pindakaas besmeerde sneden)




zondag 24 oktober 2010

Hooglander valt Garlicbirder aan!

Tijdens de verder voortreffelijk verlopen en bijzonder geslaagde Oktober Tiengemeten Garlicbirder Dagen (zie vorig blog) heeft er toch een naar voorval plaatsgevonden. Geheel onverwacht, en zonder daartoe ook maar enige aanleiding gegeven te hebben, werd Garlicbirder van het eerste uur D. door een schotse-hooglanderkoe aangevallen! Dit gebeurde, hoe wrang kan het leven soms zijn, luttele seconden nadat D. nog Garlicbird-collega P. van haar positieve gevoelens voor de schotse hooglander in het algemeen deelgenoot had gemaakt met de woorden: "er zit geen kwaad bij, bij die dieren".


Door haar kalmte te bewaren en er niet als een angsthaas vandoor te gaan, maar haar belaagster strak aan te kijken, daarbij gesteund door collega P., wist D. erger te voorkomen. Zij kwam uiteindelijk met de schrik vrij. En uit dit incident moge maar weer eens blijken dat:
A. wilde dieren, hoe aaibaar ogend ook, nooit te vertrouwen zijn, en
B. vogelen allerminst de suffe bezigheid is waarvoor deze maar al te vaak wordt gehouden, maar integendeel een onverschrokken geest en een gestaald lichaam vereist!

zaterdag 23 oktober 2010

Ruigpootbuizerd seizoensprijs!

Ach ja, lieve lezer, te lang heeft u nieuwe berichten op dit blog moeten missen. Wees er echter van verzekerd dat dit niet ligt aan een gebrek aan actie Garlicbirderszijds! Integendeel, zouden we bijna kunnen beweren. Een keur aan prachtige vogeltochten hebben de Garlicbirders de laatste weken weer achter de rug! Noemen wij slechts de Slikken van Voorne met als highlights een witte buizerd  en dodaarzen; de pier van Hoek van Holland met, en het moet niet gekker worden, de juveniele jan-van-gent en de goudplevier; en zeker niet te vergeten de 2,5 Jaar Garlicbirders Memorial Loop langs het Garlicbirdersmonument op de Hoge Veluwe met voortreffelijke raafwaarnemingen!  VERVOLG na de eerste foto's:


Maar Highlight of Highlights in het Garlicbirdersnaseizoen waren toch weer de Oktober Tiengemeten Garlicbirderdagen van 22 en 23 oktober jl.! In 1 dag, de meer dan voortreffelijke vrijdag, liepen de verzamelde Garlicbirders niet alleen het hele eiland rond (daarbij zo'n 20 kilometer over geaccidenteerd terrein afleggend), maar zagen zij op die ene dag zo'n 45 vogelsoorten, en konden zij weer een nieuwe soort aan de Garliclijst toevoegen: de, excusez le mot, RUIGPOOTBUIZERD! Deze roofvogel, want dat is het, wordt door waarnemingen.nl als zeldzaam bestempeld. Kunt u nagaan!
En natuurlijk was gewoon het lopen alleen al wederom een onvergetelijke ervaring voor onze knofvogelvrienden. De foto's bij dit artikel zullen duidelijk maken waarom, naar wij denken….








woensdag 28 juli 2010

Vogelparadijs bij Maasvlakte

Het moet, beste knofvogelvrienden, toch niet veel gekker worden! Pal onder de Eerste en de in aanleg zijnde Tweede Maasvlakte vonden The Garlicbirders gisteren op alweer een expeditie ware vogelparadijzen in de vorm van de Slikken van Voorne en het Voornse Meer! (Het ging hier overigens om een gemengd-beleg-expeditie: de broodjes waren deels voorzien van Ardenner Salami, deels van geitenkaas; een gelukkige combinatie zoals bleek.)
Even helemaal afgezien van de andere waarnemingen in deze gebieden, was de ontdekking van een enorme groep (misschien wel 1200) scholeksters, gemengd met honderden wulpen op de slikken een parel op de kroon der Garlicbirders. Verbijsterend, bijna schokkend dat onze club eerst nu van dit vogelparadijs op de hoogte moest raken. Er gaan stemmen op om de onderzoeksafdeling van de club eens duchtig te reorganiseren...
Leuk overigens om te weten, is dat de scholekster bij vogelvrienden ook wel bekend staat als Bonte Piet, en dat de Garlicbirders in hun clubjargon spreken van Arie's als het Nederlandse scholeksters betreft, en van Harry's als het om Britse exemplaren van deze soort gaat.

zondag 18 juli 2010

Puffen in Nederland, puffins op de Orkneys

Mensen, mensen, wat was het warm de afgelopen weken. De één had er meer last van dan de ander, maar wie er helemaal geen last van hadden, waren The Garlicbirders: Die zaten namelijk op de Orkney Eilanden, helemaal bovenaan in Schotland. En niet alleen ontliepen ze daar de tropische hitte in het vaderland, maar tevens konden ze er 16 nieuwe soorten voor op de Garlicbirders List of Birds noteren! En wel deze: Noordse stormvogel, Jan van gent, Grote jager, Kleine jager, Drieteenmeeuw, Zeekoet, Alk, Zwarte zeekoet, Papegaaiduiker, Grauwe gors, Kuifaalscholver, Grote mantelmeeuw, Oeverpieper, Bonte strandloper, Kruisbek, Roodkeelduiker.
Wat een prachtaanvulling! (Wel even met de aantekening dat het bij de kruisbek nog niet zeker is of het gaat om de Schotse variant, en dat de Grote mantelmeeuw, de Grauwe gors en de Bonte strandloper al in ons eigen land gescoord hadden kunnen worden, als de birders beter hun best hadden gedaan).

Puffin
Van al deze vogels maakte, nog voor de jan van gent, de grote en de kleine jager en de roodkeelduiker, de papegaaiduiker (of in het engels 'puffin') toch wel het meeste indruk op de Garlicbirders. Wat een koddig, maar desalniettemin uiterst stoer beestje! Als nietige badeendjes drijven ze op de zware golven van de oceaan, als kleurige speelgoedbeestjes staan zij met hun brede, oranje pootjes op de richels van de hoogste kliffen, en als razendsnelle opwindvliegtuigjes cirkelen zij met visjes in de bek achterelkaar aan in speelse vlucht! Éénmaal hoorden onze birders hun nogal bizarre roep, maar dat was middenin een stadje, dus daar klopt iets niet.


Whisky
Een deel van de Garlicbirdersploeg daar op de Orkney's heeft zich, naast het vogelen, tegoed gedaan aan plaatselijke whisky's, zoals de Highland Park (12, 18 en zelfs 25 jaar) en de Scapa. Zeer smakelijke, vrij zoete dranken. En zelfs bracht het Garlicbirdersgezelschap een bezoek aan de Highland Park-distilleerderij, alwaar het werd getracteerd op onder meer een bijzonder fraai gefilmde reclameclip waarin men de eigen whisky trachtte te verbinden met fee-achtige verschijningen met in slow motion wapperende shawls en prehistorische zonnewenderituelen. Daar trapten onze Garlicbirders natuurlijk niet in: 5000 jaar geleden was men al blij dat men een slap biertje kon brouwen. En waar had men toen sherryvaten voor het rijpingsproces van de whisky vandaan moeten halen? Nee, de Garlicbirders zijn niet gek!

maandag 21 juni 2010

Tiengemeten, eindelijk eens mooi op film

Ach, lieve knofvogelaars, wat een aardige verrassing van DSP Movies: een mooi filmpje van het bij de Garlicbirders zo geliefde Tiengemeten! Sfeervol, dichterlijk en vol vogels! Geniet er maar eens van, wij doen het ook....

zondag 6 juni 2010

Koekoek!

Koekoek, daar zijn we weer! Ha, ha...Ja, beste mensen en knofvogelvrienden, tja, de koekoek staat bekend als een schuwe vogel die zich niet gaarne laat zien. Velen hebben deze ietwat sinistere, maar zeker fascinerende vogel tot hun spijt nog niet op hun lijst staan. Op hun lijst van visuele waarnemingen welteverstaan...Want wie kent niet de weemoedige roep van het dier! Hele klokkenmakerstradities zijn op dat geluid gestoeld! Het hoogste wat de meesten meemaken is een grijze stip die voor even langs gindse bosrand zweeft. Welnu: de Garlicbirders onthullen hier hun geheimtip voor hen voor wie het verlangen naar het zien van een koekoek te groot wordt. Zelf hadden The Garlicbirders verleden voorjaar er een sublieme visuele waarneming van een paartje koekoeken, en vandaag (en met camembert op de broodjes, mind you) diverse prachtwaarnemingen van minstens 2 van deze op een kruising tussen een duif en een valk gelijkende vogels. En 1 van de dieren, een vrouwtje, want bruin, zat tijdens de waarneming ook nog eens te roepen. We houden u niet langer in spanning, voor koekoekwaarnemingen moet u naar de Aalkeet-Buitenpolder, de Vlietlanden en de Broekpolder in Midden Delfland! Bij Vlaardingen, of all places! En dat je er dan bijvoorbeeld ook nog blauwborsten, bruine kiekendieven, goudhaantjes en groenlingen kunt spotten is een geweldige bijkomstigheid!

zondag 16 mei 2010

Merveilleux Melissant!

Het moet, lieve lezers en knofvogelvrienden, toch niet gekker worden! Nou hebben The Garlicbirders weer een mooi en stil natuurgebied ontdekt in ons zo vaak als eivol afgeschilderde landje. Op Flakkee dit keer, bij het romantisch klinkende Melissant (betekent gewoon: de zandplaat van Melis). Een werkelijk prachtig natuurgebied langs de Grevelingen. En erg rustig, want behoorlijk afgelegen. The Garlicbirders hadden de reis goed voorbereid, o.m. door op Google Maps Streetview al een deel van de route te volgen. Omdat men ook welbewust had besloten op deze expeditie GEEN knofbroodjes mee te nemen (paarderookvlees zat er ditmaal op de kadetten), was het natuurlijk extra spannend: zou men de weg wel vinden? Zou men ueberhaupt wel iets meer zien dan meerkoeten en wilde eenden? Welnu, uw knofchroniceur doet het deugd te mogen melden, dat het doel zonder een enkel probleem werd bereikt, en dat onze knofvogelaars niet alleen vele bekende soorten aantroffen, maar ook 4 (VIER!) nieuwe soorten!!! De dwergstern, de oeverzwaluw, de zilverplevier en de zomertortel....Nou vragen wij u! En dat, ja, u las het goed, op knoflookloos rookvlees! Het moet niet gekker worden!

woensdag 5 mei 2010

't Zit wel snor!

Vroeg, beste knofvogelvrienden, vroeg waren we al aan de wandel in de Kwade Hoek, deze Bevrijdingsdag. Al snel hoorden wij tussen het riet vandaan een snorrend geluid, een onmiskenbaar geluid dat we al diverse malen elders hoorden, een snorrend geluid dat slechts aan één (1) vogelsoort kan worden toegeschreven: de snor. Maar nu hoorden we het duidelijker en dichterbij als nooit tevoren! Het bijbehorend beestje kregen we echter ook nu niet te zien.
Hier, zo besloten de aanwezige Garlicbirders, was thans overleg op zijn plaats. Zouden de Garlicbirders voor het eerst sinds hun bestaan besluiten een vogel op de lijst te zetten die zij niet hadden gezien, maar slechts op het horen snorren hadden gedetermineerd? Het slechts op gehoor determineren is een in de vogelaarswereld volledig geaccepteerde praktijk. Echter tot nu toe niet in Garlicbirderskringen. In het nu volgende beraad, waarbij broodjes pepersalami voor de inwendige mens zorgden, besloten de knofvogelaars om bij hoge uitzondering de snor op de lijst toe te laten. Zonder hem ooit in levenden lijve te hebben gezien. Een gedenkwaardige, en overigens ook bijzonder prettige dag, daar op Goeree!

zaterdag 24 april 2010

1 dag, meer dan 50 soorten!

Ja, lieve knofvogelvrienden, 't was weer een onvergetelijke dag! Onze Garlicbirders stapten weer eens op het veer naar Tiengemeten (met met knoflookworst belegde broodjes, wit en bruin) en scoorden niet alleen de holenduif als nieuw voor de lijst, maar ook als waarneming de: zwarte ruiter, grote en kleine zilverreiger, lepelaar, slobeend, krakeend, kluut, zomertaling, meerkoet, bergeend, scholekster, witte kwikstaart, kievit, tureluur, canadese gans, veldleeuwerik, gierzwaluw, boerenzwaluw, buizerd, blauwe kiekendief, putter, rietzanger, brandgans, nijlgans, grauwe gans, kuifeend, tjiftjaf, fitis, groenpootruiter, kraai, koolmees, kauw, kokmeeuw, zilvermeeuw, blauwe reiger, merel, boompieper, tapuit, wintertaling, grutto, rietgors, spreeuw, bruine kiekendief, aalscholver, bonte specht, knobbelzwaan, bontbekplevier, oeverloper, waterhoen, fazant, fuut, ekster en de houtduif. En dat in nog geen 6 uur!

zaterdag 17 april 2010

GOUD!

Het zat er al wel aan te komen, beste vogelliefhebbers, met die bijna zekere waarneming van Garlicbirdster D., en nu vandaag, op de Hoge Veluwe, in het Otterloosche Bos, was het dan zover: een honderd procent zekere waarneming van een goudvink! Of zelfs, een goudvinkpaartje. Nee het is echt niet te missen, want man, man, wat is dat mannetje rood! Met niets in de Nederlandse natuur te vergelijken hoor. Goud dus, voor de aanwezige Garlicbirders!
Het was sowieso erg prettig daar op die Veluwse velden & dreven. De jas kon uit, zodat de felbegeerde Garlicbirders T-shirts konden schitteren in de zon; boven de vogelaarshoofden jubelden tientallen leeuweriken hun lof der schepping, en her & der aan de einder keek dromerig wild herkauwend en op veilige afstand naar het kleine clubje naar knoflook ruikende vogelvrienden. Want ja, ook nu waren er met knoflookworst belegde broodjes mee. Dit laatste overigens zou wel eens één van de laatste keren kunnen zijn. Binnen de Garlicbirders gaan invloedrijke stemmen op om de knoflookplicht af te schaffen. We komen hier zeker op terug........

zondag 4 april 2010

Kwade Hoek lang niet slecht!

De eerste echte Garlicbirdersexpeditie van dit jaar, want broodjes met knoflooksalami in de dagrugzakjes! Het was de tweede keer dat The Garlicbirders De Kwade Hoek aandeden. Veel regen voorspeld voor deze dag, maar met behulp van het weerprogramma op hun iPhone hadden onze knofvogelvrienden Goeree, want daar ligt De Kwade Hoek, als gunstigste mogelijkheid uitgekozen, en terecht! Geen regen van betekenis ondervonden zij; ja, zelfs een enkele zonnestraal kregen zij te zien. En vogels. Veel vogels toch weer. De ruimte ontbreekt om hier alle soorten te noemen, maar een willekeurige greep geeft toch een beeld: bruine kiekendief, rietgors, boompieper, tureluur, wulp, kievit, roodborsttapuit, bergeend, fazant drieteenstrandloper, rotgans...ach, wat een gevarieerd geheel! En dan dat mooie, afwisselende duin-, schorren- en strandlandschap. En de rust van zo'n Eerste Paasdag (geen eieren gevonden overigens)...geen nieuwe soort voor de lijst echter. De mogelijke goudvinkwaarneming van Garlicbirdster D. is te onzeker...maar dit mocht de pret weer eens niet drukken.

zondag 21 maart 2010

Rot op Tiengemeten!

Dat moet voor de vogels van Tiengemeten een onvergetelijke gebeurtenis zijn geweest: Jan Rot trad zondagmiddag op bij Herberg Tiengemeten! Met z'n Halelujah! optreden.
Daar kwamen de twee Garlicbirders-verkenners achter toen zij het veer terug naar het vasteland namen: waar zij aan boord stapten, stapten een paar honderd Rot-fans aan wal. Maar dit terzijde.
Vandaag, zo begrijpt de lezer, is Tiengemeten weer eens door The Garlicbirders aangedaan. Een eerste voorjaarsverkenning, dus hoefde er geen knoflook mee (voor de nieuwsgierigen: beleg voor vandaag was camembert en pindakaas, echt waar). Nou lieve mensen, dat viel weer niet tegen! Ten eerste het weer: Nog een beetje naregen in Nieuwendijk, maar verder geen spatje meer, en later zelfs de zon...
En dan de beestjes. Weer tientallen soorten gezien. Om maar wat te noemen: pijlstaart, krakeend en wintertaling; bergeend, smient en grote canadees; tientallen pittige puttertjes en honderden kuifeendjes met opwaaiende kuifjes; biddende torenvalken en majestueus zwevende kiekendieven; haasjes heel parmant (ook de non-bird sector heeft de belangstelling van de Garlicverkenners) en diverse lijkjes (de dood, zo weet elke waarachtige Garlicbirder, is deel van het leven). Het was kortom weer geweldig, daar op dat eiland aan 't Vuile Gat, leren wij uit de rapportage van de Garlic-scouts. Dat belooft wat voor het Tweede Garlicbirders Tiengemeten Weekend in mei! En niet vergeten aan de vogels te vragen hoe het optreden van Jan Rot was!

zondag 7 maart 2010

...en de kolgans!

Nauwelijks hebben de Garlicbirders de tafeleend verwerkt, of er is alweer een nieuwe ontdekking die alle aandacht opeist, maar de harten ook weer met trots vervult: vanmiddag om 14:30 uur ontdekken twee van de trouwste Garlicbirders temidden van een grote groep grauwe ganzen (respect man!) de eerste van een hele club KOLGANZEN. Op de Steinse Tiendweg, bij Gouda ergens. Zonder knoflook, maar in een frisse gevoelswind van -2 graden en onder een heldere hemel! Wat een feest weer! En wat een succesvolle club, die The Garlicbirders! Het kan haast niet anders of de felicitaties stromen straks binnen. In ieder geval van ons een welgemeend: chapeau!


En ook bedankt alle andere ganzen, smienten, berg- en wilde eenden, de buizerd, meerkoeten, waterhoen, zwanen, vinken, putters, mezen, kievitten, scholeksters, merels, kraaien en alle anderen!

woensdag 24 februari 2010

Tafeleend als extra traktatie!

Mensen toch, o mensen toch, een groot geschenk zit soms in een klein hoekje! Gaat een tweepersoons Garlicbirdersclubje afgelopen zondag "even" (niet eens knofbroodjes mee) naar de polders bij Vlaardingen-West, scoren ze al in het begin van hun wandeling een goudhaantje (gezellig bol beestje!) en een vlucht kramsvogels, kunnen ze in de vliet in de Aalkeetpolder 100% definitief 2 tafeleenden scoren, en daarmee een nieuwe soort op de Garlicbirders Birdlist! En dat dus zonder knoflook, zoals gezegd! De genoemde vogels, en ook nog kuifeenden, een grote zilverreiger, buizerds, smientjes en een bruine kiekendief worden nog dezelfde dag conscientieus op waarnemingen.nl genoteerd. Zoals het ware knofvogelaars betaamt. 
Dat de bruine kiekendief er later weer af is gehaald op basis van ernstige twijfel die een strenge email van een beroepsvogelaar wist te zaaien (wat nou, zeldzaam voor de tijd van het jaar; wat nou atypische biotoop! U heeft vast een ringbaardje!), mag de vogelpret nauwelijks drukken.

zaterdag 6 februari 2010

Nijlganspulletje op het ijs!

Wat je al niet voor ontdekkingen doet, ook als je niet expliciet aan het birden bent! Neem nou vorige week zaterdag, 30 januari; ook Rotterdam ligt weer onder de sneeuw, en overal ligt nog hardnekkig oud ijs. Twee leden van The Garlicbirders zijn op stap in Diergaarde Blijdorp, maar zeker niet om te birden (in de Rivierahal eten ze een gebakje van Vroon, maar knoflookworstbelegde broodjes zijn in geen velden of wegen te bekennen). Natuurlijk, de kroeskoppelikaankuikens in de broedmachine zijn een lust voor het oog, en toevallig vogels, maar om 'vogelen' gaat het hier allerminst.
Nee, pas op de glibberige loopbrug langs de grote, deels bevroren vijver aan de ene kant en de tijgers aan de andere kant, daar, op die monumentale brug, signaleert D. iets kleins tussen twee over het ijs stappende nijlganzen. Wat is dat...? Het kan toch niet....? Beide GB-leden haasten zich zo goed en zo kwaad als het gaat naar de andere kant van de brug om een beter zicht te krijgen op....Jawel! Een nijlganskuiken (of pulletje, voor ons kenners) dat dapper tussen z'n pappa en mamma in over het ijs dribbelt. Een kuiken. In januari, tussen sneeuw en ijs! Dit is toch wel heel bijzonder. Het kleine diertje, hooguit een week oud, ziet er gezond en actief uit. Als z'n ouders een eilandje opklimmen is het pulletje met 1 sprong bij hen. En even voor de goede orde: het gaat hier dus niet om dierentuinvogels, maar om 'wilde' ganzen, mind you!

zondag 24 januari 2010

Verrassend eind, voorzichtig begin

Ach ja, vrinden van het knofvogelen, het is alweer te lang geleden dat er iets op dit blog verscheen! Nou is, zoals je weet, dit seizoen niet het beste der vogelseizoenen, dus ook wij, Garlicbirders, gaan er wat minder op uit dan in andere jaargetijden.Maar...we gaan er wel op uit! En daarom nu zelfs 2 Garlicbirding Events in 1 bericht!
Verrassend was de Garlicbirders D en P Memorial Uitstap van vorig jaar. Op 28 december natuurlijk. Naar de Kwade Hoek bij Goedereede. Wat ook weer een bijzonder duin-/strand- en schorrengebied. En wat zat ook het weer mee. Het meest is ons bijgebleven van dit nieuw door ons ontdekte gebied: de kramsvogels en de koperwiek, de honderden puttertjes en vinkjes in een duinbos, het wilde pauwenclubje bij een watertje en de massaal met de branding heen en weer rennende strandlopertjes; maar vooral herinneren wij ons de groene specht. Nog nooit zagen wij zo'n vogel zo lang en zo goed. En hoe fraai was zijn kleurige vlucht in het zonlicht! Een cadeautje!


En vandaag was er The Garlicbirders First of the Fine Events. Naar de Duinen van Voorne. Met knoflooksalami. Rond het vriespunt en windstil. En eigenlijk nog te vroeg voor sensatie. Maar voor wie van mezen houdt, zoals de 'mees'te Garlicbirders, wel al genieten geblazen: Kool-, pimpel- en staartmees gaven in groten getale acte de presence! Vinken bij de vleet. En op het eind zeker een groenling, en zeer waarschijnlijk roodborsttapuiten. Maar wellicht hier het aardigst, op een eilandje in het Brede Water, was de buizerd met de witte kruin. We hebben hem meteen aangemeld als Friend of the Garlicbirders!

En als goedmakertje voor onze wat al te lange stilteperiode, en als voorproefje van een nieuwe lente, hier dan een filmpje uit de roemruchte Ducksingel Productions-stal: