vrijdag 25 mei 2012

Nieuw leven ter herinnering


En dan, vorige week, zwommen daar ineens Domy en Nand weer in de P.-singel, met in hun kielzog….zes (6!) grijswitte kuikens (als dat bij zwanen ook zo heet)!  Wat een bijzonder leuk gezicht, vonden onze Garlicbirders! En toch ook wel verrassend, na alles wat er de voorgaande weken in de singels was gepasseerd! Helemaal een aardig tafereeltje was het toen 's avonds de kuikens op moeders rug kropen, zodat zij rondzwom met zes kleine kopjes uit haar verenpak gestoken! U had het moeten zien!
En ja,…Soep & Boer hadden dit eigenlijk ook moeten zien. Bij al deze blijdschap om het nieuwe leven toch ook weer die droefheid om het heengaan van de vreemd-dappere gansjes, zo voelden onze knofvogelvrienden. Maar…zo is de natuur! Oud leven gaat en nieuw leven komt. Zo toonden ook die dramatische weken in de singels rond The Garlicbirders House!


Klik hier voor een breedbeeldweergave

zaterdag 19 mei 2012

Huiskraaien op de film en ander nieuws

Een kleine filmploeg van The Garlicbirders toog vandaag naar Hoek van Holland. Qua zeeschepen vielen enkele containerkanjers op en de vele schepen, groot en klein, van het Loodswezen. Altijd de moeite waard, de scheepvaart op de Nieuwe Waterweg! Wat de vogels betreft was het echter vrij mager. Maar goed, voor de grote getallen kwamen onze knofvogelaars hier niet. Waar zij op hoopten was een nieuwe ontmoeting met de Hoekse Huiskraaien, deze in Nederland verder niet, en in Europa verder nauwelijks voorkomende migranten uit India en Midden Oosten; deze op een kruising tussen roek en bonte kraai gelijkende vogels; corvus splendens in het latijn: de prachtige kraai! En ja, zoals de eerste keer, pas aan het eind van hun tocht, de teleurstelling greep al licht om zich heen, ontdekten ze de dieren. Gezeten op het terras van het Vispaleis met ieder een grote bak met versgebakken kibbeling voor de neus (hoefden ze thuis niet meer te lunchen), daar kregen de Garlicbirders gezelschap van vijf huiskraaien, zowat onder handbereik! En dat resulteerde in dit filmpje:

(klik op deze link om het filmpje groter te zien)

BETER: DE GOEDE HOEK!
Ach beste knofvogelvolgers, dat zou de conclusie kunnen zijn na de Grote Hemelvaart Garlicbirder Vogelwandeling van afgelopen donderdag: Men zou de Kwade Hoek moeten omdopen in de Goede Hoek!
Ongelogen telden de Garlicbirders (die godbetere al om 7:15 ter plekke waren) op hun wandeling over de kop van Goeree, bij Kwade Hoek 53 (zegge: drieënvijftig) soorten. Waaronder de wielewaal, de snor en de blauwborst, waaronder twee op het strand parende boomvalken (!) en een handvol grasmussen; en waaronder, nieuw op de Garlicbirders Vogellijst, de braamsluiper! U kunt zich voorstellen dat het voor de Garlicbirders een heerlijke dag was!


zondag 13 mei 2012

Engelse kwikstaarten in droomomgeving

We willen u hier, beste lezer en vogelvriend, een Garlicbirders Geheimtip aan de hand doen (dit blog wordt zodanig weinig gelezen, dat er geen grote ongelukken van kunnen komen): wil je in nog geen 4 uur zo'n 50 soorten scoren, ga dan naar het gebied Oostvoornse Meer, Westplaat en Maasvlakte/Slufter! Daar, aan de rand van de enorme Maasvlakte met zijn surrealistische ertsoverslag, containerhavens, energiecentrales, metaalopslag, kolenbergen, windmolens en doorvoerloodsen is een stukje gevarieerde kustnatuur dat in elk seizoen een keur aan gevogelte onderdak weet te bieden. Zo ook vandaag....
Gewapend met lange bruine pistolets met chorizo togen onze Garlicbirders weer eens Westplaatwaarts. Om bijvoorbeeld de eerste 200 meter in Hoekje Jans beestjes als kneu, staartmees, sprinkhaan- en cetti's zanger waar te nemen, benevens een lepelaar. Strakblauwe lucht, fietspad over en dan het duin op dat in al zijn breedte en lengte de Brielse Gatdam is. Even een blauwborstje meepakken, een tapuit...en dan de Westplaat op, het laantje naar de Bonte Piet in. Nachtegalen en zwartkopjes geven een vrolijkmakend concert op weg naar de eerder dit jaar door storm ondermijnde, maar nu weer, een ietsje verderop, heropende vogelkijkhut. Broodje eten, onderwijl zilverplevieren en rosse grutto's in het slik van de zeearm zien scharrelen....Overigens zien onze knofvogelaars vandaag geen enkele roofvogel op hun wandeling. Curieus! Maar goed, dan weer richting terug, het prachtig overgroeide laantje door, richting Knofmobiel. Men besluit de al zo succesvolle tocht (in totaal zullen de birders op deze tocht 49 zekere soorten tellen!) nog iets te verlengen door richting het hek naar de Slufter te wandelen. Rechts de containerkranen en hoogspanningsmasten van de Maasvlakte, om hen heen eigenlijk één grote bouwput met braakliggende terreintjes en een enorme berg zand voor wegwerkzaamheden. En in die berg zand....enkele tientallen nestgangen van oeverzwaluwen, die met tientallen boven hun hoofden zwieren en dan weer de nesten induiken om hun jongen te voeren. Maar nog is het niet gedaan...op een tip van een passerende carbirder gaan ze naar een onooglijk, schraalbegroeid veldje naast een dikke, roodroestige pijpleiding, en ze zien daar wat de carbirding vogelvriend tipte: naast een tapuit en een witte kwikstaart scharrelen er twee Engelse kwikstaarten! Geel als kanaries, nee, geler nog! In een omgeving als die in een beklemmende droom! Ach mensen, mensen, wat kan het leven van de vogelaar, en van de Garlicbirder in het bijzonder toch mooi zijn!



vrijdag 4 mei 2012

Weekend zat snor, maar Boer en Brand?


Wat, beste knofvogelvrienden, wat was het weer een geweldig weekend, het traditionele Voorjaarsuitje van The Garlicbirders. Ditmaal was een huisje aan het eind van een doodlopende weg hun onderkomen, midden in De Weerribben. Een huisje aan het duurste straatje van Overijssel ook nog eens. En een huisje dat midden in een vogelsymfonie stond, dag en nacht want die nachtegalen gaan 24 uur per dag door! Vanuit het huisje maakten onze vogelvrienden wandelingen door veld en beemd, door bos en dorp, langs vaart en sloot en daarbij viel het weer nooit tegen. Al met al namen de beverrekijkerde wandelaars 73 vogelsoorten waar. En een muskusrat, reeën, hazen, konijnen en een woelmuis. Van de vogels noemen we hier speciaal de honderden zwartkopjes en tientallen nachtegalen, de roerdomp, de sprinkhaanzangers en grasmussen, de blauwborsten en de boomvalken en…tatatataaaaa de SNOR! Ooit van de Garlicbirderslijst gegooid omdat zijn geluid toch dat van de sprinkhaanzanger bleek te zijn, maar nu er weer op vanwege 100% geverifieerd geluid, maar echt superdepuper omdat twee Garlicbirders het beestje ook heel goed hebben kunnen zien! Als ik u, lezer, dan nog vertel dat het weekendje Weerribben (en Wieden) werd afgesloten met een diner bij Geertien, met o.a. kalfszwezerik en bleu de Wolvega, dan weet u: "het moet weer geweldig zijn geweest…jammer dat ik (nog?) geen lid van The Garlicbirders ben".
Snor, blauwborst, boomvalk en zwartkop, een bont gezelschap!

Niet geweldig, helemaal niet geweldig...
Helaas stemmen de berichten rond de singels bij het Garlicbirders House onverminderd somber. Dat zit helemaal niet snor: Canadees Kees loopt in z'n eentje langs de P.-singel. Zonder Brand. Die is al een week niet meer gesignaleerd. En Soep is zelfs helemaal naar de N.-singel verhuisd. Hij zoekt daar duidelijk aansluiting bij de grote Ganzen Club Noord. Hopelijk vindt hij die. Maar Boer…waar is Boer? Nu al minstens 10 dagen niet meer gezien of gehoord. Misschien dat onderzoek in de verderop gelegen St.-singel een blij resultaat zal opleveren. Maar eerlijk gezegd achten we die kans erg klein...
Soep op de N.-singel, op zoek naar gezelschap.