dinsdag 29 december 2015

Een dam heeft 2 zijden: een rondje 'carbirden'

Voor een combinatie van vogelen vanuit de auto, wandelend vogelen en het nuttigen van pepersalami is de Brouwersdam met directe omgeving bij uitstek geschikt. En maandag was het dan weer eens zover dat enkele Garlicbirders die dam bezochten. Men volgt dan de routine om eerst aan de zeezijde te beginnen, vanaf Goeree. Deze dag was het mooi licht en zonnig, en net niet te koud, met een aflandige wind. Deze laatste zorgde er wel voor dat vogels als duikers, zaagbekken en eiders wat ver op zee zaten, maar met de budget-telescoop waarover de Garlicbirders beschikken (donaties zijn altijd welkom!), konden zij er toch wel chocola van maken. En natuurlijk zijn er de duidelijk te herkennen dieren aan de waterkant zoals scholeksters, rotganzen, tureluurs, wulpen, bontbekplevieren, een goudplevier en steenlopers. En een zeehond. Een Duits echtpaar dat over het strand naar het water loopt ziet het dier eerst niet, terwijl het toch behoorlijk dichtbij ligt. Maar na een paar minuten krijgt mijnheer het volwassen dier in de gaten. Met zijn fototoestel in de hand loopt hij op de zeehond af. Die gaat er natuurlijk vandoor zodra de man op minder dan 30 meter is genaderd. De Duitser heft vertwijfeld de armen ten hemel...heeft hij niet eens een foto kunnen maken! Tja, de Garlicbirders die het tafereel gadeslaan schudden meewarig het hoofd. Duitsers en zeehonden, het zal nooit wat worden.
Aan de Zeeuwse zijde wandelen onze birders langs de Grevelingen richting Scharendijke. Eerst komen ze langs enkele vreemde zeilschepen. Aan een ervan hangt een spandoek met daarop de tekst: Lees het boek 'Ik, Jezuha ben Pantera'.  Nou ja, wie weet...Op een steendammetje langs een strandje even verder zien zij een ijsvogel. Het beestje toont zich zeer op zijn gemak, 't kijkt ontspannen om zich heen, vangt eens een visje, en vliegt dan steeds een meter of 10 verder. Dit was een goed ijsvogeljaar voor onze Garlicbirders, o.m. ook Rob den IJsvogel indachtig.
Op hun verdere rit en wandelingen rond de klotsende, zonreflecterende Grevelingen zien de knofvogelaars nog diverse water- en zangvogels en zeehonden. En per ongeluk eigenlijk eindigen ze op een niet eerder door hen belopen hoge polderdijk met uitzicht over rietlanden en zandplaten in het Grevelingenmeer. Ze zien er pijlstaarten en wintertalingen en voor het eerst sinds bijna een jaar weer eens een slechtvalk! Ja, het was weer mooi vandaag.

Ook slechte vogeldagen kunnen goed uitpakken!

Dan zijn er van die dagen, u kent ze vast ook wel, lieve lezer, van die dagen dat de zon zich nauwelijks laat zien, stormachtige winden duinen doen stuiven en regendreiging niet van de lucht is. Op het meer stuwen ontelbare golven zich schuimend naar voren, een verre branding slaat stuk tot nevel. Zo'n dag was het afgelopen zondag dus. En juist deze zondag wilde een clubje Garlicbirders er toch echt weer eens op uit (ja, die feestdagen, hoe prettig en vrolijk ook, zitten het vogelen soms danig in de weg!). Ondanks een toch weer mindere weersverwachting, ging men, en men koos voor het nabije Westplaat.
Nauw echter was men de deur uit, op weg naar de Garlicbirders -SUV (Stoer Uitziend Voertuig), of daar werd men een koppeltje grote gele kwikstaarten gewaar dat onrustig zoals zij dat doen boven de singel fladderde. Leuk, grote gele kwikken midden in de stad!
Te Westplaat viel de vogelstilte op die er heerste. Normaal is het een piepen en tjilpen van belang, nu was er slechts het loeien van de stormachtige wind en het knetteren van de hoogspanningskabels hoog boven. Eenmaal over het Oostvoornse meer heenkijkend viel onze knofvogelaars ook daar het gebrek aan vogels op. Gelukkig was er nog wel íets te zien: middelste zaagbekken, dodaarsjes en...3 wilde zwanen. De dieren dobberden er als gekken.
Dan stak men de dam over, naar de zeezij. Op de brede duinenrijgelijke dam was er ook niets te zien of te horen, en een blik over de grijze slikken onder de grijze lucht met ver weg een grijze teruggetrokken zee beloofde ook niet veel goeds. Ja, scholeksters en wulpen verder weg, wat bergeenden dichterbij...en weer een groepje wilde zwanen, die hun koppen in hun veren hadden gestoken, zodat onze birders het niet zeker wisten. En dan...over de dam vanaf het meer gevlogen, statig en sierlijk: 2 wilde zwanen; hun melancholische roep vliegt mee in de wind. In een grote, perfecte boog tegen de wind in vliegen zij naar hun soortgenoten op het slik. Met recht omhoog gestrekte halzen landen zij tussen hen in, Wat een gratie!
Met de groep zwanen nog in zicht stuiten onze Garlicbirders even verder op het lijkje van een zeekoet. Ze rollen het lichaampje voorzichtig om, en zien dat het vrijwel ongeschonden is. Ach toch, zo'n klein beestje dat zo thuis was op de zee, nu als aas op het land. ' Stomme rotnatuur', kan een der birders niet nalaten te denken.
Per GB-mobiel gaat het dan verder langs de rand van Maasvlakte II naar de Nieuwe Waterweg. Ook daar lijkt de oogst aanvankelijk mager; wat zilvermeeuwen, aalscholvers en een paar coasters op een ruwe, korte golfslag. Maar OK, daar toch een paar eidereenden in de verte...En dan, terwijl men in de auto net een broodje met pepercervelaat naar binnen werkt, minstens 2 jan-van-genten! Wat een magnifieke zwevers! Ze laten zich van hoog naar laag vallen, en al komt het niet van zo'n spectaculaire duik waar deze vogels beroemd om zijn, het is fantastisch om deze dieren hier te zien! En zo leert deze knofvogelexpeditie maar weer eens dat het niet per se om kwantiteit gaat.

zondag 13 december 2015

Goede buren...!

Het onderkomen van The Garlicbirders is gevestigd in hetzelfde statige gebouw als waar multimediaconcern Ducksingel Productions (DSP) kantoor houdt. Nu ja, zult u, lieve lezer en knofvogelvriend, zeggen: wat heeft knofvogelen met moderne media van doen? Waarom moet ik dit weten?
Welnu, het is eigenlijk heel eenvoudig: onze Garlicbirders maken best nogal eens gebruik van de diensten van DSP. Hoe dacht u dat bijvoorbeeld de grafische uitingen die dit Garlicbirdersblog zo menigmaal sieren tot stand komen? Juist, dat is het werk van DSP Graphics. En die enkele keer dat een filmpje het blog opluistert...ook hier heeft Ducksingel Productions de hand in, middels dochter DSP Movies moet u weten. Nu is dit DSP Movies niet gespecialiseerd in vogelfilms. Het grootste deel van wat zij daar maken gaat helemaal niet over vogels. En bij sommige van hun producties schudden de Garlicbirders het hoofd. Neem bijvoorbeeld de onlangs gestarte politieke serie 'In gesprek met de premier', waarvan hier een aflevering...Ook u, lezer, staat er wat vreemd van te kijken, durven wij wedden.
Maar dan eens in de zoveel tijd scheidt DSP Movies een rolprent af die de Garlicbirders wel kunnen waarderen. Dat geldt zeker voor 'De Zuid-Hollandse kust', dat onlangs werd uitgebracht. Hoewel ook hier vogels niet centraal staan, toont men fraaie beelden van 2 van de populairste wandelgebieden van onze vogel & knoflook minnenden: Westplaat en vooral Kwade Hoek! Bekijk de beelden en geniet u ook van de ruimte en weidsheid die zij ademen...


En dan ziet u hier toch ook bergeenden en heel veel spreeuwen. En een paard.
(U kunt hier de film rechtstreeks en in hogere resolutie op het Ducksingelkanaal op YouTube bekijken.)

Ackerdijkse Plassen

En dan is de rondleiding die enkele Garlicbirders verleden week in groepsverband door het kerngebied van de Ackersdijkse Plassen kregen nog vermeldenswaard. Het water, zo meldde de gids, stond er nooit zo hoog. Maar eigenlijk vergrootte dit de pret alleen maar: u had onze knofvogelaars eens enthousiast door de blubber moeten zien stappen op hun kaplaarzen! Een aparte ervaring was het om in zeer oud Hollands landschap te lopen en aan de kim de skyline van Rotterdam te zien tegen de opgaande zon. En qua vogels geen heel bijzondere, maar bijzonder was toch wel om op 1 wandeling een buizerd, een kiekendief, een sperwer en een torenvalk te zien. En de eerste pijlstaarten en wintertalingen van het seizoen! En sijsjes.