woensdag 22 mei 2013

zwanenvervolg

Een triest en ook blij verhaal ineen, beste Knofvogelvrienden. Luister.
Enkele maanden geleden nestelde een zwanenpaar zich aan de westkop van de Bergsingel hier ter stede. U denkt: 'Ah! Domy en Nand natuurlijk!'. Dat denken wij dus ook. In het nest kwamen eieren en het ernstig en bedachtzaam broeden nam een aanvang. Gesteund door de voedselvoorziening door buurtbewoners, kwam het broedend paar het koude voorjaar goed door. Zo leek het, want helaas! het onheil sloeg toe: vader zwaan werd bruusk en fataal overreden! In de dagen erna verhoogden de buurtbewoners hun inspanningen en voorzagen de broedende moeder nu zelfs van voedzaam kippenvoer.
Tot zover het verhaal, zoals dat de Garlicbirders ter ore was gekomen.
Op de regenachtige Tweede Pinksterdag kwamen de Garlicbirders op een singelwandeling ook langs de Bergsingel. Ze hoopten er natuurlijk moeder zwaan met eventuele jongen te zien. Maar zij zagen niets, behalve een paar woerdjes. Dat leek dus niet best.

En dan gisteren, o blijdschap, wat zwom er in de singel voor The Garlicbirder's House? Ha! U mag niet meer raden: moeder zwaan met vijf kleine, gezond ogende jonkies. En dit gezelschapje was ook vandaag, onder grote publieke belangstelling in de singel aanwezig.


zaterdag 18 mei 2013

GRATIS VOORJAARSVOGELPOSTER!


Hoewel, lieve lezers, hoewel onze Garlicbirders nog gehuld gaan in fleece-truien en regenkleding, hoewel de gemiddelde dagtemperatuur blij is als-ie de 11 graden haalt, en hoewel anakoufronten en waterbommen met regelmaat West Europa bedreigen, is toch voor de vogels het voorjaar al aangebroken…!
Meldden de Garlicbirders in het vorig blog al het waarnemen van een dikke tachtig soorten in en rond de Baai van de Somme, op frisse expedities in de weken na het Noordfranse avontuur waren er ook verder prachtige waarnemingen als de dwergsterns en de dansende visdiefjes bij de Slikken van Flakkee; of wat dacht u van de Westplaat naast de Maasvlakte, waar van Hoekje Jans tot aan kijkhut de Bonte Piet zo om de 10 meter een nachtegaal z’n zangvirtuositeit zat te etaleren? En ach, die zwermen kneutjes…wat een mooie beestjes zijn dat toch (en dat met zo’n naam!).
Om al dit voorjaarsvogelleven te vieren hebben The Garlicbirders door DSP Graphics een fraaie Voorjaarsvogelposter laten maken. Hieronder zie je hem in verkleinde weergave. Deze poster van maar liefst 91 X 68 cm is GRATIS te downloaden van de DSP Downloadsite. Wil je deze prachtposter in nog betere afdrukkwaliteit (als PDF, 150 dpi, 40 mb) ontvangen, stuur dan even een mailtje naar het hoofdkantoor van The Garlicbirders.

Deze fraaie Voorjaarsvogelposter is GRATIS te downloaden

donderdag 2 mei 2013

Best wel veel vogels in Somme-baai

Ja beste mensen, vanuit het Noord-Franse dorpje Favières laten de Garlicbirders, die daar met z'n allen zijn neergestreken, weten dat het rond de Baai van de Somme toch best wel een birders paradise is: in nog geen week tijd namen ze er welgeteld 86 soorten waar, waaronder niet de minsten als casarca en kraanvogel; tientallen zwartkopmeeuwen en eindelijk een visuele waarneming van cetti's zanger! En wat dacht u van de zwarte roodstaart of de wilde zwaan? Zwarte zwaan? Gezien door onze Garlicbirders! En, heel mooi voor de lijst, de ooit onzekere patrijswaarneming kon nu tot tweemaal toe opgewaardeerd worden naar 100% zeker! Het aardige ook van de streek van de Somme-baai is dat de vogels er lang niet zo schuw lijken als in Nederland. En dat de Fransen ook niet moeilijk doen over het dicht bij de vogels komen. Misschien heeft het eerste met het tweede te maken...