vrijdag 19 augustus 2016

Hoe komkommer het Garlicbirden redde

U heeft alweer een hele tijd niets van onze Garlicbirders vernomen. Daardoor heeft u, lieve lezer, niets meegekregen van de ernstige bestaanscrisis die dit vogelgenootschap heeft doorgemaakt, en…te boven is gekomen! Die lange stilte zijdens de Garlicbirders heeft overigens niets met die crisis te maken, maar komt voort uit hun gebruikelijke communicatieve laksheid.
Maar u wilt natuurlijk weten van die crisis! Dat begrijpen wij, en daarom hier het hoe en wat ervan…

De bestaanscrisis, en hoe komkommer redding bracht!

U kent natuurlijk de grondslag van The Garlicbirders, de omstandigheid waarop hun naam is gestoeld. U hoeft alleen maar op deze pagina te kijken: ‘vogels en knoflook....onze passie!’ en ‘Vogels kijken met broodjes met knoflook-cervelaat, salami of chorizo in onze rugzak, dat is onze lust en ons leven!!! ‘, en het is duidelijk. En door de jaren heen werd er trouw gevogeld onder het nuttigen van broodjes of boterhammen met knoflookworst. Toegegeven, een enkele keer zal er dan eens kaas op het brood hebben gezeten, maar knoflookworst was en bleef het preferente beleg. Tot, en wellicht kunt u zich er iets bij voorstellen, lieve Knofvogelvriend, tot de lust in knoflookworst begon af te nemen, ja, zich langzaam omvormde naar een afkeer ervan…! De Garlicbirders beseften maar al te goed wat dit betekende en probeerden met de moed der wanhoop over hun afkeer heen te stappen. Maar uiteindelijk moesten zij zich gewonnen geven. En zo, na wel 4 of 5 maal brood met kaas op rij, gebood de eerlijkheid hen zich te bezinnen op het onvermijdelijke…het opheffen van The Garlicbirders! U mag, waarde lezer, aannemen dat onze Birders een bijzonder moeilijke tijd doormaakten. Maar u weet: in de moeilijkste tijden worden de beste ideeën geboren. En zo was het ook hier! Nu moet u weten dat de broodjes met kaas uit frisheidsoverwegingen ook met schijfjes komkommer waren belegd. Wat werkelijk goed werkte. En het was Garlicbirder D. die opperde dan ook eens komkommer op knoflookworst te proberen. En zo gezegd, zo gedaan! En, beste knofvogelvriend, we kunnen het u ook aanraden! Wat een succes! Met de komkommer ertussen gingen de knoflookbroodjes er weer in als koek! Uit inmiddels eigen ervaring kunnen wij ook zeggen: knoflookworst met komkommer, voortreffelijk! En daarmee is het voortbestaan van The Garlicbirders verzekerd!


Onverdroten verder vogelen

Maar crisis of niet, het vogelen ging gewoon door, zo kennen we onze Garlicbirders ook wel weer. En kwamen er deze afgelopen maanden geen nieuwe soorten op de GB-lijst bij, er werden wel heel bijzondere waarnemingen gedaan, en nieuwe gebieden ontdekt. Zo zagen de Birders in het riet langs de dijk van Workum naar Hindeloopen, en dat dus midden in de zomer, 2 baardmannetjes! Hun getwinkel verried hun aanwezigheid. Langs diezelfde dijk zagen zij eerder enkele krooneenden. Ook geen dagelijkse kost.
Een zomers weekje in Zuid-West Friesland leverde toch zo maar 75 soorten op, met daaronder bijvoorbeeld de purperreiger en blauwe kiekendief.
Maar de allermooiste waarneming was een gecombineerde die onze Birders beleefden terwijl zij op een steiger hun knofbroodje zaten te eten in een vennetje in de Kalmthoutse Heide bij Kortenhoef.
In het vennetje zwommen 2 dodaarsjes in prachtig zomerkleed, met bij zich, en dat was nog het mooiste, 4 levendige jongen, de eerste dodaarsjonkies die de Birders ooit zagen. Terwijl het dodaarsgezin in het ven rondzwom, liep er in de rietkraag rondom een donkere, waterhoenachtige gestalte nerveus heen en weer. De Birders kregen hem niet goed in het zicht. Tot…een dodaars het dier te dicht naderde waardoor het zich gedwongen zag uit de rietkraag in het zonlicht te treden. De Garlicbirders kregen nu een waterral te zien, zo mooi als zij hem niet eerder zagen. En zo mooi als waarschijnlijk niet veel andere vogelaars dit schuwe dier te zien krijgen! Nauw is de waterral weer in het riet verdwenen, als recht en laag boven de Birders een boomvalk overkomt met een muis in z’n klauwen. Onze vrienden zien z’n tekening en kleuren heel goed. Zo’n beetje boven hen pakt het valkje de muis in z’n bek en slikt het diertje in 1 hap door. Het was alweer enkele jaren geleden dat zij een boomvalk zagen, en nu deze prachtige waarneming! The Birders zijn verrukt! En nu dubbel zo blij dat komkommer hun genootschap heeft gered!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie. Als je van ons een individuele reactie wilt, of nadere informatie wilt hebben, mail dan naar garlicbirders@me.com .

The Garlicbirders