dinsdag 16 september 2014

fabelachtige show!

U had er bij moeten zijn, lieve lezer, bij die fabelachtige show die de Spreeuwen van Kwade Hoek afgelopen zaterdag ten beste gaven! De Garlicbirders die er wel bij waren komen superlatieven te kort over wat die spreeuwen boven het verlaten, zonnige duinlandschap vertoonden. De GB'ers die ik sprak schaarden deze ervaring zonder aarzeling onder de Meest Esthetisch Aansprekende Vogelwaarnemingen Ooit. Van vergelijkbaar kaliber als de Wilde Zwanen en de Meerkoeten in de Ochtendzon op het Oostvoornse Meer. Bijvoorbeeld.
Gelukkig hebben onze Garlicbirders een filmpje van de Spreeuwen Experience kunnen maken. Kijk en geniet dus (het allermooiste zit op het eind).



donderdag 7 augustus 2014

MacBirders!

Het is waar, lieve knofvogelvriend, we hebben je weer veel te lang laten wachten op Garlicbirdernieuws. Des te erger, omdat er wel degelijk divers nieuws was, sinds het laatste bericht van begin mei. De GB’ers hebben bijvoorbeeld nu de beschikking over een telescoop waar ze al met succes mee geëxperimenteerd hebben (met o.a. de visarend als resultaat)! En eind mei beleefden enkele clubleden een rijk vogelweekend in Zeeland. Om maar wat te noemen. En nu is een GB-delegatie terug van een kleine 2 weken expeditie naar de Schotse eilanden Arran en Islay. En al was het dan het stille seizoen (voor vogels èn whisky), onze knofvogelaars hebben in Schotland toch maar even 75 soorten vogels gezien, onder welke weer 2 nieuwe op de lijst!
En dan ook nog eens 2 nieuwe zoogdieren, zijnde wilde geit en otter (beide spectaculair). Voorts leerden zij het verschil tussen mannetje en vrouwtje bij kreeft en krab. En tussen deze animale bedrijven door bezochten zij dan ook nog eens 6 whiskydistilleerderijen!
Eh, nee…de steenarend hebben ze niet gezien, maar welke 2 waren dan de nieuwe waarnemingen? Welnu: het oergezellige fratertje in best wel groten getale, en…de alpenkraai. En ga nu niet lachen, deze laatste vogel is er werkelijk inheems! Het was als we de betrokken GB’ers mogen geloven (en waarom zouden we niet) weer een geweldige ervaring daar in Schotland.
Hieronder de gevalideerde lijsten:

Aalscholver, Alpenkraai, Bergeend, Blauwe kiekendief, Blauwe reiger, Boerenzwaluw, Bontbekplevier, Bonte kraai, Bonte strandloper, Boompieper, Buizerd, Canadese gans, Drieteenmeeuw, Eider, Fazant, Fitis, Frater, Gele kwikstaart, Goudhaan, Graspieper, Grauwe gans, Groenling, Grote lijster, Heggemus, Houtduif, Huismus, Huiszwaluw, Jan van Gent, Kauw, Kievit, Kneu, Knobbelzwaan, Kokmeeuw, Koolmees, Kraai, Mantelmeeuw klein, Mantelmeeuw groot, Merel, Noordse stern, Oeverloper, Oeverpieper, Oeverzwaluw, Parelduiker, Pimpelmees, Putter, Raaf, Rietgors, Roek, Roodborst, Roodborsttapuit, Rotsduif, Scholekster, Soepgans, Slobeend, Spreeuw, Staartmees, Stormmeeuw, Tapuit, Torenvalk, Tortel, Tureluur, Vink, Watersnip, Wilde eend, Wilde zwaan, Winterkoning, Wintertaling, Witte kwikstaart, Wulp, Zaagbek groot, Zanglijster, Zeekoet, Zeekoet zwart, Zilvermeeuw, Zwarte mees, Zwartkop

en als toegift de zoogdieren:

Bruinvis, Edelhert, Damhert, Gewone zeehond, Grijze zeehond, Haas, Konijn, Otter, Ree, Wilde geit


zondag 4 mei 2014

Supervogelvoorjaar!


De Garlicbirders, lieve vogelvrienden, hebben het er maar druk mee, dit voorjaar. Met vogelkijken dus! De tijd nemen om eens fatsoenlijk te rapporteren, is er niet bij. Kunnen we het hen kwalijk nemen? Niet echt, naar wij denken. Zo’n geweldig vogelvoorjaar maak je niet elk jaar mee!
Maar ondanks de waarnemingsdruk hebben de Garlicbirders toch de tijd genomen, om mij snel bij te praten over de vogeltochten van de laatste weken. Met het verzoek dit aan u, beste lezer, over te brengen. Graag natuurlijk. En bij dezen.
(na dit nieuwsbericht volgt nog de Garlicbirders' Favoriete Filmkeuze, dus scroll goed door!)

De gebieden

In april en begin mei bezochten onze knofvogelaars de volgende vogelgebieden:
De Oeverlanden Hollands Diep bij Strijensas (nauwelijks nog bekend bij collega-vogelaars, maar wat een rijkdom aan gevederde vriendjes!).
De Groene Jonker bij Nieuwkoop (nog net geen filelopen tussen de met zware telescopen uitgeruste mede-vogelenden, maar dat is natuurlijk niet voor niks).
De Kwade Hoek op Goeree (voor wie van rust en ruimte houdt en ook nog eens ornithofiel is).
Westplaat (verrassend en nog niet van vogelaars vergeven natuurgebied aan de zuidzijde van de Maasvlakte).

De vogels

En wat hebben ze dan zoal in die gebieden gezien? Te veel om op te noemen! We beperken ons tot een selectie van voor in ieder geval voor onze Knofvogelaars bijzondere ontmoetingen:
Fraaie visuele waarnemingen van de snor. Een twintigtal kemphanen (bij een bouwput!). Mooie braamsluiperwaarneming. De roerdomp dichtbij en laag voorbijvliegend. Vijf buizerds tegelijk. Tuinfluiter en beflijster. Vele tientallen nachtegalen op het gehoor. Strandplevieren (2). Prachtig gekleurde tapuiten (en ook het roodborstgenre van die soort). Een paar maal kleine zilverreigers (vorig seizoen niet gespot).
Oeverzwaluwen. Zilverplevieren. Deze weken al meer zwartkopjes dan in het hele vorige seizoen bij elkaar! IJsvogels!
Gele kwikstaarten. Gelukkig al meer torenvalken dan in vorig seizoen bij elkaar.

Zoals gezegd, dit is een selectie uit de vele waargenomen soorten. Per waarneemdag en per gebied kwamen onze GB’ers aan tussen de 55 en 60 soorten, kunt u nagaan.
En o ja, de proviand op alle tochten behelsde naast bananen telkens broodjes met een of andere knoflookworst. Maar dat zal u niet verbazen.


GARLICBIRDERS' FAVORIETE FILMKEUZE! DIK DE DUK, DEEL 1 & 2





zondag 30 maart 2014

Een vliegende deur en andere prachtwaarnemingen

En voor deze keer doen we eens een greep uit het Garlicbirders Notitieboek van de Voorjaarsexpeditie Slikken van Flakkee. Dat het een geweldige dag is geweest voor onze knofvogelvrienden spreekt uit deze fragmenten voor zich. En dat het ook nog eens fantastisch weer was, weet u, beste lezer, natuurlijk ook wel. Hopelijk heeft u er ook van genoten!

Tjiftjafs van de eerste tot de laatste minuut

Op het laatst geloven we het zelfs wel, al dat gezang en gefladder van tjiftjafs. Het begon meteen toen we uitstapten op de parkeerplaats onder Melissant, en eigenlijk hield het daarna niet meer op tijdens onze 5 uur durende wandeling. Ongelofelijk. Eén keer horen we een fitis tussen al dit tweetonig geweld. (noot: zoals u ongetwijfeld weet zijn tjiftjaf en fitis visueel nauwelijks of niet uit elkaar te houden)

Vliegende deur boven de Grevelingen

We lopen op de weg van het zandepot onder Melissant naar de Grevelingen, langs de Slikken van Flakkee (prachtige voorjaarsdag overigens) als we hem zien: de vliegende deur, hoog boven de Grevelingen waar hij wordt lastiggevallen door een paar kraaien. Langzaam cirkelend, met lome vleugelslag, verdwijnt hij in zuidelijke richting. Maar hij was het onmiskenbaar: de zeearend. Eén keer eerder zagen we hem, op Skye in Schotland. Maar nooit eerder in ons eigen landje! (noot: vanwege omvang en vorm in vlucht wordt de zeearend ook wel aangeduid als vliegende deur, vandaar de titel)

Lof der Schepping

Zoveel veldleeuweriken als hier, aan beide kanten van de weg naar de Grevelingen, langs de Slikken van Flakkee, hebben we er nooit gezien. Misschien wel 50, 60, stijgend, dalend, hippend, lopend, zingend en achter elkaar aan zittend. Met vijf, zes, tien tegelijk zingen ze uit volle borstjes de lof der Schepping. Dit is echt spectaculair!

We hadden het er net nog over

Vanaf de kijkhut naar de rand van de slikken lopend heeft collega-GB'er D. het er nog over: of blauwborstjes in ons land broeden. Terwijl GB'er P. hier een bevestigend antwoord op loopt te geven, ziet men in de rietkraag aan de slikkenrand een lijsterachtig vogeltje op de rug. Het draait zich om en toont...zijn blauwe borst! En een stukje verder gaat het beestje nog beter in het zicht een stukje zitten zingen!


dinsdag 25 februari 2014

IJseend, zeehond en paling


Hier op dit blog is het een tijdje stil geweest, maar dat wil niet zeggen dat onze Garlicbirders de afgelopen tijd hebben stilgezeten op vogelgebied. Kwade Hoek, de polders tussen Vlaardingen en Maassluis, Westplaat, ze zijn er weer geweest en hebben er veel gezien. En dan gisteren, buiten het vogelen om, zien ze in een singel in de buurt een nijlganspaar met 7 pulletjes!
Maar echt spectaculair werd het tijdens de zogeheten ‘car birding’’ expeditie langs de Brouwersdam van afgelopen zondag.
Naast de zeekoeten, de roodkeel- en brilduikers, de zaagbekken en de rotganzen zagen onze GB’ ers een ijseend. Maar nu niet op grote afstand dobberend op zee, maar gezeten op het strand naast de spuisluizen!  Op 5 meter afstand van het fraai gevederde mannetje lagen 3 vogelaars in het zand, met hun grote telescopen. Die wisten ook niet wat hun overkwam! Onze knofvogelaars kregen de ijseend ook zeer goed in het vizier. Bijzonder! Ze maakten een groep Waalse amateurs des oiseaux opmerkzaam op dit uitzonderlijke tafereel, en binnen de kortste keren stond de dam ter plekke vol met auto’s met Belgische kentekens. De ijseend wandelde het water in en ging eens lekker duiken. En toen wandelde hij het strand weer op om zich door nieuw aangekomen vogelaars eens goed te laten bekijken.
Inmiddels waren de GB’ers aan de Grevelingenzijde van de dam geraakt. Heel veel zaagbekken, aan die kant. En ook weer rotganzen, een samenkluitend groepje dodaarsjes en een spectaculaire club watersnippen.
Maar de observation extraordinaire van deze dag zou geen vogels betreffen, maar een zeehond. Het dier had zijn bolle toet al aan het begin van der GB' ers korte wandeling naar Scharendijke boven water laten zien. Op de terugweg toonde het dier zich weer, het olijke hoofd richting onze knofvogelaars gedraaid. Maar wat had hij daar in zijn flaphandjes, en wat stopte hij in zijn mond? Een vis? Nee, het was geen vis, het was een paling waarvan met smaak werd gehapt! Een paling! Nou, onze Garlicbirders durfden te wedden dat zelfs een Lenie 't Hart dit niet vaak gezien zal hebben, if ever!
Wel, mocht er nog een lezer zijn die het knofvogelen nog steeds als iets voor sufkezen geringschatte...dat zal na dit natuurverhaal wel anders zijn!



zondag 19 januari 2014

Zwarte-ibisgarantie en Sneeuwitje

Ja, beste knofvogelvrienden, u leest het goed: zwarte-ibisgarantie! ‘En wat is dat dan wel?’, zult u, terecht, vragen. Wel, daar komen we zo op. Eerst maar eens, en in het kort, de Garlicrapportages van de afgelopen weken doorgenomen.
Naar wij van enkele Garlicbirders vernemen, hebben zij de afgelopen paar weekenden plezierige en verfrissende vogelwandelingen gemaakt op Flakkee, en rond de Westplaat onder de Maasvlakte. Het is winter, en dus weer watervogeltijd. Grote groepen ganzen tonen zich te land, te water en in de lucht, dikwijls onder luid getrompetter en gekwaak. Van de groep van 70 kleine zwanen deden de GB’ers al in het vorig blog enthousiast kond. Over hun Disney-ervaring op de Westplaat berichtten zij echter nog niet eerder.
Die ervaring bestond daarin, dat twee van onze GB-vrienden over de halve lengte van het laantje naar de (nu weer eens door de zee verzwolgen) Bonte Piet werden begeleid door honderden vinken; naast hen, boven hen, voor hen uit fladderde en piepte het dat het een kleurige aard had, onze Garlicbirders dachten zich werkelijk even Sneeuwitjes! Het zijn ervaringen als deze, zo zult u begrijpen, die de vogelaar motiveren er steeds weer op uit te gaan.
Maar ook een ervaring als die van vandaag. Met regelmaat rijden enkele Garlicbirders over de A4 langs Leidschendam. Ze komen dan langs watertjes die vaak vol lijken te zitten met gevogelte, en vaak ook zeiden ze tot elkaar dat ze ‘hier toch ook eens een keer moesten kijken’. En ja, eindelijk was het dan vandaag zover! Na een gedegen voorbereiding togen de GB’ers naar Vogelplas de Starrevaart, want zo heet het daar, met een bijna gegarandeerde ontmoeting met zwarte ibissen in het vooruitzicht. De zwarte ibis, een dwaalgast in Nederland, stond namelijk de laatste dagen steevast op de lijst van waarnemingen aldaar. En zo groot is die plas echt niet….U moet het maar van hen aannemen, maar nauw waren de knofvogelaars op het parkeerplaatsje uit de auto gestapt, of ze zagen in de verte al een paar ibissen, vlakbij de kijkhut. En vanuit de kijkhut kregen ze prima zicht op drie van deze uitheemse vogels. En op vele honderden smienten, tientallen wulpen, grote zilverreigerskieviten, slobeenden, kuif- en tafeleenden, grauwe en kolganzen, (waarschijnlijk) kleine canadezen en brandganzen. Het was druk op de Starrevaart!
En o ja, de plas is niet zo groot; de vroeg van huis vertrokken GB'ers waren hem ruim voor het middaguur al rond, zodat zij besloten de broodjes met salami maar thuis op te eten.



zondag 5 januari 2014

70 kleine zwanen op eerste trip van het jaar

Na nog een paar heel aardige, maar niet spectaculaire vogeluitjes eind vorig jaar (nou ja, die roodkeelduiker te Stellendam was toch wel even een superbelevenis…!), richtten onze Garlicbirders vandaag hun schreden naar de Slikken van Flakkee, voor hun eerste knofvogelexpeditie van dit jaar. Perfect winterweer, koud en glashelder; de ochtendzon tekende de kleuren en patronen op de verendekjes van de watervogels in het zanddepot zeer fraai uit. Slob-, krak- , kuif-, berg en wilde eend, taling, smient en zaagbek (middelste) toonden zich op hun mooist. Zelfs de honderden meerkoeten leken kleur te hebben. Het was prettig wandelen, met zo nu en dan ook eens een zangvogel in het vizier, zo rapporteerden de Garlicbirders. En dan nog eens waarschijnlijk het smelleken gezien, en mogelijk een sperwer, naast die honderden ganzen (kol, rot, brand en grauwe), wulpen, scholeksters en noem maar op. Ja, dit was een mooi begin van het vogeljaar. Maar toch hadden we er hier geen kond van gedaan, als niet een voor de Garlicbirders toch wel bijzondere waarneming was gedaan: een braakliggende akker met zo’n zeventig (70) kleine zwanen er in alle rust rondscharrelend tussen de grauwe ganzen en de kieviten. De kleine zwaan was al wel eerder gezien, maar in zo groten getale…!
Wij plaatsen hieronder het fotootje bij dat onze vrienden van de waarneming maakten. Onder ons, ik zie witte stippen, maar dat kunnen wat mij betreft net zo goed knobbelzwanen zijn, of soepganzen….of zilverreigers, meeuwen, plastic zakken…Maar goed.
En als kers op de taart ontmoetten de GB’ers tussen de basaltblokken van de strekdam bij Stellendam Buitenhaven (waar ze op de terugweg nog even een stop voor een knofbroodje maakten) een alleraardigste zwarte roodstaart in winterkleed. Het diertje vergezelde hen op hun wandelingetje rond de dam door steeds een stukje op hen vooruit te vliegen, en dan rustig op een basaltblok op hen te wachten. Een nieuw gevederd vriendje erbij!

Tja, die witte stippen dus.......