donderdag 8 augustus 2013

2013 nu al topjaar!


Dat de zomer nou niet de beste periode is om vogels te kijken, dat weten ook de Garlicbirders maar al te goed. De verwachting voor de Gb-zomervakantie was dan qua vogels niet hoog gespannen, al zou een deel van het verlof door een Garlicbirdergezelschap in de Schotse Hooglanden worden doorgebracht. En inderdaad, heel veel vogelsoorten spotte het reisgezelschap in soms van God en iedereen verlaten en door een uitzonderlijke hittegolf bezochte gebieden niet (qua voorkomen staat de graspieper verreweg op nummer 1). Maar jawel! in een loch bij Achnasheen ontwaart men dan plots twee parelduikers. Onmiskenbaar en vele minuten lang! En op het prachtige Skye, op een plekje dat vanuit hun accommodatie te Portree is te zien, zien ze de aldaar woonachtige zeearend! (dat ze verder ook nog zeekoeten en kruisbekken zien is mooi meegenomen).
Maar wacht, lieve lezer, er is meer spectaculair zomers vogelnieuws! Een afvaardiging van de Garlicbirders bezocht verleden week weer eens de (ditmaal opvallend verlaten) vogelaarslusthof Groene Jonker. Aardige waarnemingen deden zij er, maar niet zo heel veel (zomer immers, zoals eerder gezegd). Tot…ze dan eindelijk een waterral zagen schooien langs een rietkraag. Een waterral! Al wel eerder auditief waargenomen (denk aan een speenvarken), maar nooit eerder gezien.
En als u denkt dat we nu wel klaar zijn…Neen dus! The Garlicbirders hadden zoals u wellicht weet dit jaar, 2013, uitgeroepen als het Jaar van dan Eindelijk eens een Uil Zien. De uil  was immers een gĂȘnante schaamsoort voor onze knofvogelaars. Maar al over de helft van het jaar was het van een visuele waarneming nog niet gekomen. Een weinig begon het merendeel der birders ‘m toch te knijpen.
Welnu, afgelopen zondag exploreerde een Gb-delegatie een nieuwe vogelwandelroute, bij het beslist niet door God verlaten Meerkerk (wij vermoeden zelfs dat de Heere er woont). Mooi oud Hollands polderland. Nog geen 300 meter op weg, en groene spechten, purperreigers en kleine karekieten waren al gescoord. En toen, ineens, jagend boven een oud weiland….een velduil! Een kwartier lang volgden de blij-verbijsterde vogelaars het jagende dier. Wat een mooie vlucht! Wat bijzonder (het schijnt dat velduilen niet vaak in dat gebied te zien zijn)! Wat een feest!
Om het af te ronden gaat het toch nog even gekker worden: ziet een Garlicbirdersclubje afgelopen maandag tijdens een bezoekje aan Diergaarde Blijdorp op de kooi van de Steller’s zeearenden…een wilde valkparkiet!
En dit alles in de Zomervakantie! 2013, dat kunnen we nu al stellen, is een topjaar voor onze Garlicbirders!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie. Als je van ons een individuele reactie wilt, of nadere informatie wilt hebben, mail dan naar garlicbirders@me.com .

The Garlicbirders