zondag 25 augustus 2013

one weekend, four first sights!

Ach, lieve vrienden van het knofvogelen, wat een weekend was het weer voor onze Garlicbirders! En speciaal de zondag! Maar laten we beginnen bij het begin op zaterdag, de opmaat voor de de unieke belevingen!
Welnu, zaterdag bracht een groepje GB'ers, vergezeld van de introducés P en P, een bezoek aan de Groene Jonker (u weet wel, van bijvoorbeeld de waterral!). Altijd aardig daar, in dat langzaam verlandende, bescheiden, maar vogelrijke gebied. Er staan ook altijd wel mede-ornithofielen achter grote telescopen naar min of meer bijzondere vogels te turen. En deze keer was er een vogelend telescopenclubje van gemengde kunne. Het bleek dat zij hun kijkbuizen gericht hadden op een...krombekstrandloper! En de GB'ers mochten daar ook even door loeren. Jawel, daar zagen zij de zich niet zeer onderscheidende kleine steltloper, Prachtig! Weer een nieuwe op de lijst! Maar of ze het beestje nu een volgende keer geheel zelfstandig kunnen determineren...we zetten daar een vraagteken achter.
En dan is het zondag. Hetzelfde clubje GB'ers dat de dag ervoor nog door de Groene Jonker banjerde is alweer vroeg op pad. Vandaag weer eens de Kwade Hoek, eindelijk de schorren weer eens op die per abuis te lang waren afgesloten. Maar op die schorren zijn ze nog lang niet, als ze de EERSTE BIJZONDERE WAARNEMING doen, vanaf het uitkijkpunt bij de parkeerplaats. Het is damesbirder D. die het beestje het eerst ziet, en ook benoemt: een draaihals! Ja, lieve lezer, u leest het goed! De draaihals, de Boomschorsgelijkende! De Schuwste der Spechten! Adembenemend dus, dat zult u begrijpen.
Nog steeds onderweg naar de schorren de TWEEDE BIJZONDERE WAARNEMING, in twee etappes van mogelijkheid tot zekerheid: een zwarte ooievaar! Zeker, de waarnemingen waren niet van zeer dichtbij, maar leidden onmiskenbaar tot die conclusie. Wij hoeven u niet het enthousiasme van onze Garlicbirders te schetsen, dunkt ons!
Na een fraaie wandeling over de door duizenden vogels bezochte schorren op het strand gekomen, ontmoette ons succesvolle clubje twee nieuwsgierige grijze zeehonden, net achter de schriele branding. Altijd leuk! En dan zien ze iets uit het water steken dat hen eerst eens op het hoofd doet krabben...Wat is dat nou? Birder P. elimineert en deduceert als een razende, en is dan nu de eerste die een naam geeft aan de DERDE BIJZONDERE WAARNEMING: een bruinvis! Goed, het gaat om een inmiddels in de Nederlandse kustwateren niet meer zeldzaam zoogdier, maar zeg nu zelf: hoeveel bruinvissen zag u alles bij elkaar? Nou dan!
U kunt zich de schier euforische stemming wel voorstellen waarin de Garlicbirders weer op huis aantrokken. Wat een weekend!


donderdag 8 augustus 2013

Uitslag quiz Waar?

Op maandag 15 juli plaatsten we voor de verandering eens een quiz, met als titel Waar?
Het antwoord op de vraag luidt: Tiengemeten.

We hebben geloot onder de goede inzendingen. De gelukkige winnaar van een
ORIGINEEL GARLICBIRDERS T-SHIRT is....eh, zijn, eh, nu wordt het even moeilijk, want we hebben maar één zo'n shirt uit te geven....Hans & Emmie.

Gefeliciteerd!!!

Een prachtig ORIGINEEL GARLICBIRDERS T-SHIRT in de maat L gaat naar jullie onderweg!

2013 nu al topjaar!


Dat de zomer nou niet de beste periode is om vogels te kijken, dat weten ook de Garlicbirders maar al te goed. De verwachting voor de Gb-zomervakantie was dan qua vogels niet hoog gespannen, al zou een deel van het verlof door een Garlicbirdergezelschap in de Schotse Hooglanden worden doorgebracht. En inderdaad, heel veel vogelsoorten spotte het reisgezelschap in soms van God en iedereen verlaten en door een uitzonderlijke hittegolf bezochte gebieden niet (qua voorkomen staat de graspieper verreweg op nummer 1). Maar jawel! in een loch bij Achnasheen ontwaart men dan plots twee parelduikers. Onmiskenbaar en vele minuten lang! En op het prachtige Skye, op een plekje dat vanuit hun accommodatie te Portree is te zien, zien ze de aldaar woonachtige zeearend! (dat ze verder ook nog zeekoeten en kruisbekken zien is mooi meegenomen).
Maar wacht, lieve lezer, er is meer spectaculair zomers vogelnieuws! Een afvaardiging van de Garlicbirders bezocht verleden week weer eens de (ditmaal opvallend verlaten) vogelaarslusthof Groene Jonker. Aardige waarnemingen deden zij er, maar niet zo heel veel (zomer immers, zoals eerder gezegd). Tot…ze dan eindelijk een waterral zagen schooien langs een rietkraag. Een waterral! Al wel eerder auditief waargenomen (denk aan een speenvarken), maar nooit eerder gezien.
En als u denkt dat we nu wel klaar zijn…Neen dus! The Garlicbirders hadden zoals u wellicht weet dit jaar, 2013, uitgeroepen als het Jaar van dan Eindelijk eens een Uil Zien. De uil  was immers een gênante schaamsoort voor onze knofvogelaars. Maar al over de helft van het jaar was het van een visuele waarneming nog niet gekomen. Een weinig begon het merendeel der birders ‘m toch te knijpen.
Welnu, afgelopen zondag exploreerde een Gb-delegatie een nieuwe vogelwandelroute, bij het beslist niet door God verlaten Meerkerk (wij vermoeden zelfs dat de Heere er woont). Mooi oud Hollands polderland. Nog geen 300 meter op weg, en groene spechten, purperreigers en kleine karekieten waren al gescoord. En toen, ineens, jagend boven een oud weiland….een velduil! Een kwartier lang volgden de blij-verbijsterde vogelaars het jagende dier. Wat een mooie vlucht! Wat bijzonder (het schijnt dat velduilen niet vaak in dat gebied te zien zijn)! Wat een feest!
Om het af te ronden gaat het toch nog even gekker worden: ziet een Garlicbirdersclubje afgelopen maandag tijdens een bezoekje aan Diergaarde Blijdorp op de kooi van de Steller’s zeearenden…een wilde valkparkiet!
En dit alles in de Zomervakantie! 2013, dat kunnen we nu al stellen, is een topjaar voor onze Garlicbirders!