vrijdag 27 april 2012

Vrees!

Je durft er bijna niet aan te denken, maar...
Al een paar dagen loopt een eenzame Soep wanhopig gakkend de singeloevers af, zo is te zien en te horen vanuit The Garlicbirders' House. Het gansje kijkt daarbij reikhalzend zoekend rond....WAAR IS BOER? Dat is natuurlijk Soeps vraag, en ook die van de Garlicbirders. Nog nooit zagen we een der gansjes zo lang alleen...we willen er niet aan denken. Helaas kunnen de knofvogelaars de komende dagen  niet op onderzoek uit: zij hebben hun Voorjaarsuitje. Naar de Weerribben en Wieden dit keer. Hopelijk kunnen we hier over enkele dagen toch goed nieuws rond Soep & Boer melden, maar ik vrees....

vrijdag 20 april 2012

Uit elkaar!


Ach ja, beste mensen en vogelvrienden, het kon niet uitblijven: Nand en Soep & Boer zijn uit elkaar. Einde van een toch redelijk bizarre relatie die in ieder geval in het Rotterdamse de aandacht trok. Al ongeveer een week zien we Soep & Boer weer samen, zonder zwaan Nand in de buurt. De gansjes hebben (nog) geen hernieuwde aansluiting bij Kees en Brand gezocht. Ze doen alles weer met z'n tweeën en zo veel mogelijk tegelijk. Een enkele keer als Nand in de buurt is, lijken de drie zich niet goed raad te weten met hun houding. Bij de gansjes zowel als de zwaan ziet men soms even weer een stukje toenadering. Maar dat resulteert dan steevast in een snauw zijdens dan weer de ene, dan weer de andere partij, en is er ras weer sprake van verwijdering. Wat, zo vroegen The Garlicbirders zich af, wat is er toch gebeurd? Wat heeft zich in de singels achter Rotterdam Centraal afgespeeld? Natuurlijk gingen enkele knofvogelaars op onderzoek uit. Hier hun bevindingen en een theorie.
In de Spoorsingel zit nu zwanenvrouw Domy op een nest te broeden. Dat nest hebben ze samen, zij en Nand, de afgelopen weken gebouwd, zo goed als dat ging met Soep & Boer in Nand's kielzog. Het nest was op zeker moment gereed, en Domy legde haar eieren. En hier komt dan de theorie: Soep & Boer, in het spoor van toekomstig vader Nand, kwamen te dicht bij het nest. Nand had zich al een dikke maand  heel veel laten welgevallen van de kant van de gansjes, maar nu gingen zij te ver, nu kwamen zij te dicht bij de broedende Domy! En nu, nu het om zijn toekomstig nageslacht ging, nu maakte Nand ineens weer de reputatie van de mannetjeszwaan waar: hij heeft Soep & Boer met bijzonder harde hand te verstaan gegeven dat ze vanaf dat moment uit z'n buurt moesten blijven, en zeker uit de buurt van het nest! Nand's ongetwijfeld furieuze uitval moet enorme indruk op de gansjes hebben gemaakt. Ja, zo kan het verkeren. Maar laten wij hopen dat Kees en Brand ruim genoeg van hart zijn om Soep & Boer t.z.t. weer in hun clubje op te nemen. Een clubje dat als minstens 9 jaar bestaat.


woensdag 4 april 2012

Deskundig antwoord

The Garlicbirders hebben de hele zaak rond Soep & Boer en Nand en zo onlangs voorgelegd aan de bekende conservator van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam, Kees Moeliker. Dit is zijn antwoord:

Hallo P. en D., 
Mij bereikte van diverse kanten het verhaal over de gansjes en de zwaan in  de Spoor/Proveniersingel. Boeiend gedrag. Er is hier duidelijk sprake van een stelletje hybride ganzen (gekweekt in gevangenschap) en het is de vraag of dergelijke kruisingen natuurlijk gedrag vertonen.Het lijkt sterk op het fenomeen waarbij jonge eenden of ganzen het eerste dier/object dat ze tegenkomen nadat ze uit het ei gekropen zijn, adopteren als hun ouders. Zo zijn er eendjes die achter een hond aanlopen. Ik denk niet dat ze in de nabijheid van deze zwaan geboren zijn, maar er kan sprake van herkenning achteraf zijn. 
Inmiddels heb ik de gansjes ook zelf gezien. Boeiend gedrag! 
Welke hybride het is, weet ik niet. Er zit wel iets van de Ross gans en de keizergans in. In mijn eenden/ganzenboeken kan ik ze niet terugvinden. 
Mochten er nog ontwikkelingen zijn: ik hoor het graag.
Met groet,

Kees   
Kees Moeliker
conservator 
Natuurhistorisch Museum Rotterdam
Westzeedijk 345 (Museumpark)
3015 AA  Rotterdam

Daarop was de dankbare reactie van The Garlicbirders als volgt:

Dag Kees,

Bedankt voor je snelle en duidelijke reactie. Wat de gansjes (of ik denk eigenlijk één ervan, de ander volgt gewoon z'n broer of zus) nou precies heeft getriggerd om de zwaan te stalken, zal altijd wel een vraag blijven. De twee ganzen wonen hier misschien al wel vanaf 2000, de zwanen vertonen zich pas sinds een paar jaar in de singels hier; voor zover ik me kan herinneren was de belangstelling van de ganzen voor de zwanen er niet eerder. Tot dit seizoen vormden de twee ganzen een hechte club met een canadees en een brandgans. Die laatste twee lijken er ook niks van te begrijpen...Nou ja, het maakt het allemaal wel spannend, hier achter het station.

Groeten van
xxx