zaterdag 31 maart 2012

Vreemde verhoudingen

Het zijn en blijven vreemde verhoudingen hier in de singels bij het Garlicbirders House. Het is elke dag, wat zeg ik, elk uur wat anders. Dan weer zit Soep alleen op de oever, moe van het gedoe van sibbeling Boer. Zijn de Garlicbirders weer bang dat Boer iets is overkomen, maar ontdekken zij, middels een ingelaste avondwandeling, dat waar ze ook bang voor moeten zijn, dan toch niet voor een verflauwing in de gevoelens van het gansje voor de zwaan, want Boer blijft Nand op de voet volgen. En trouwe Soep sjokt of peddelt er dan wel weer synchroon achteraan. Achter die Boer. En een enkele keer haakt Soep dan af.
Of dat Nand, die langzamerhand echt overspannen moet zijn, z'n frustraties dan maar botviert op Kees de Canadees die hij met felle snauwuitvallen naar de andere kant van de singel jaagt. Bij Soep en Boer komt Nand niet meer verder dan een flets beweginkje naar voren met de hals.
En dan...wat te denken van Manus, de kleine mantelmeeuw, die toch vaak dichtbij het gedoe te signaleren valt, als hij deze vreemde verhoudingen observeert...wat wil Manus?


woensdag 21 maart 2012

Wordt haat liefde?

Ja, beste knofvogelvrienden, dat is me daar wat, in de singels rond het Garlicbirders House! Achtervolgden Soep & Boer eerst als koene strijders Grote Nand om hem uit de singel te verdrijven, sinds gisteren is er een ommekeer (weer!) in hun gedrag. Ja, en dan een ommekeer van 180º, want achtervolgen doen ze de inmiddels hevig verwarde zwaan nog hardnekkig, maar...uit een soort verliefdheid nu, lijkt het wel! Waar Nand ook gaat of staat, Soep & Boer volgen hem kalm, maar in elk van zijn bewegingen! Zie het filmpje hieronder om het te geloven...


We krijgen waarachtig nog medelijden met de gestalkte knobbelzwaan. Die lijkt een zenuwinzinking nabij. Moegetergd door zoveel aanhankelijkheid maar vergeefs doet hij soms een zwakke uitval. Kijk:




Hoe zal dit verdergaan...?

zondag 18 maart 2012

Soep & Boer!

Soep en Boer, Soep en Boer
trekken ten strijde koen en stoer,
Soep en Boer, Soep en Boer
geven om gevaar geen moer

Al in 2004 ontspon zich op internet een discussie over om welk soort gans het gaat bij Soep en Boer. Even voor het goede begrip van de lezer: Soep en Boer zijn twee kleine, wit-grijs gevlekte ganzen die zich ophouden in de singels achter station Rotterdam Centraal, vaak in gezelschap van canadese gans Kees en brandgans Brand, nabij het Garlicbirders House
Zoals gezegd, in 2004 dus al in de belangstelling. Het is voor zover wij, The Garlicbirders, weten ook nooit duidelijk geworden wat voor ganzen Soep en Boer zijn. Qua soort dan. Maar dat het hier om twee dappere ganzen gaat, die zich de kaas niet van het brood laten eten, is inmiddels wel duidelijk geworden. Luister:
o zo onschuldig ogend.....
Begin dit jaar streek een zwanenpaar in de Provenierssingel neer. De eerste weken hielden Domy en Nand, want zo heten zij, zich rustig, maar naarmate het voorjaar naderde ontwaakte bij Nand de territoriumdrift. Na nog een paar weken was zijn testosteronspiegel zo hoog dat hij geen enkele andere watervogel in zijn buurt duldde dan zijn geliefde Domy. Met dreigend opgebolde vleugels en sissende uitvallen met zijn lange nek joeg de grote vogel alle eenden, ganzen en koeten schrik aan en uit zijn buurt. Alle eenden, ganzen en koeten? Nee, twee kleine, grijs-witte ganzen lieten zich niet intimideren: Soep en Boer! Als zij op de kant liepen te grazen en Nand deed een sissende uitval naar hen, dan deden ze hooguit al grazend een pas opzij, maar keken niet op of om. Als Nand hen te water achtervolgde, dan zwommen ze in alle rust net hard genoeg voor hem uit zodat hij hen niet kon bijten. En op een gegeven moment draaiden Soep en Boer de zaken zelfs dramatisch om! Het begon ermee dat zij provocatief net buiten Nand's bereik dicht langs de waterkant liepen, in de hun zo kenmerkende schommelende synchroonpas. Nand, te groot en lomp om hen op de vaste wal achterna te rennen, deed dan vanaf het water vergeefse uitvallen. Steeds minder fanatiek echter, als voelde hij dat de kansen zouden keren…En dat deden zij, of liever, de gánzen keerden! Alsof ze samen hadden besloten dat het nu genoeg was, draaiden Soep en Boer zich om, hupten te water en begonnen Nand te achtervolgen! Met wild watertrappende uitvallen en veel schel gegak. Nand, als knobbelzwaan toch een van de grootste en sterkste vogels ter wereld, wist niet hoe snel hij zich uit de voeten moest maken. Niet snel genoeg in ieder geval, want het lukte hem niet Soep en Boer te lossen. En dat is hem nu, tien dagen later, nog steeds niet gelukt…De vlucht met Domy naar de Spoorsingel heeft geen soelaas gebracht. Ook in die singel wordt hij bijna continu achterna gezeten door de twee kleine, grijs-witte ganzen Soep en Boer.