zondag 26 februari 2012

Zeehonden en slechtvalken

Jaaa lieve mensen en andere vogelaars, The Garlicbirders gingen er vandaag weer eens ouderwets met broodjes knoflookworst (pepersalami dit keer) op uit. Niet helemaal in topconditie overigens, na een zeer smakelijke en bijzonder voedzame maaltijd gelardeerd met o.a. een Talisker 57º North gisteravond te Wormer. Eropuit dus. Weer eens naar de Kwade Hoek op Goeree. Vanaf het parkeerplaatsje bij Oostdijk leverde het altijd fraaie eerste deel van de wandeling niet meer op dan een pimpelmees en een kraai (niets ten nadele...!). Bij de schorren echter, zo dachten onze altijd optimistische knofvogelaars, zou het wel beter worden....En dat werd het dus niet. Goed, in de verte wel vele tientallen plevieren, maar te ver om te kunnen zien wat voor, een handvol scholeksters, twee wulpen....Nog nooit waren daar zo weinig vogels gesignaleerd als nu. Maar echt drukken deed dit de pret niet. Op hun nieuwe Tretorn kaplaarzen doken ze nu de wilde schorren in, richting strand. Her en der vlogen piepers op uit de pollen en boven zee zwenkten meeuwen in wilde warreling dooreen. De wind werd kouder. En daar....op een strookje miniduin tussen de zandplaten, daar zat hij, wees de enige vrouwelijke Garlicbirder in het gezelschap: een slechtvalk! En behoorlijk dichtbij konden onze vogelvrienden komen. Dicht genoeg bij om door hun kijkers heel duidelijk het pelgrimskapje van het dier te zien, en zijn gele haaksnaveltje. Mooi beestje!
Nauw kwamen ze daarna op het strand, of daar zagen ze op verre zandbanken een stuk of vijftig zeehonden. Met het blote oog niet te zien, maar door de kijkers onmiskenbaar! Goed, het waren geen vogels, maar...nou ja, gewoon leuk!
En dat ze later, na langs het strand grote groepen gemengde meeuwen, eenden en scholeksters te hebben gezien, in een duinpan op een paaltje NOG een slechtvalk ontwaren...dat alleen al heeft hun dag gemaakt tot weer een onvergetelijke Garlicbirders Ervaring!

zondag 19 februari 2012

Weer helemaal terug!

Ach ja mensen, eerst maar eens een hartgrondig 'sorry'! Sorry dat we zo lang niks van ons hebben laten horen. En dat, terwijl er juist zo veel te vertellen was, de laatste, nou...9 maanden?! De reden van de lange afwezigheid van The Garlicbirders van internet is helaas niet iets om trots op te zijn. Maar we vinden dat jullie het toch moeten weten. Welnu, de Garlicbirder-webmaster (en fervent mede-knofvogelaar, nog steeds) heeft het laatste jaar naast het vogelen nog een andere obsessie ontwikkeld: de man is diep in de whisky gedoken! Godlof gaat het hier niet om een alcoholverslaving, nee, zo erg is het allemaal ook niet, maar hij weet inmiddels heel veel over single malt en speyside en sherry-butts en peat en de meest bizarre namen, waarvan Laphroaig nog zo'n beetje de simpelste is. Ons zegt het allemaal niet veel en eigenlijk interesseert het ons geen lor, maar als u wilt weten waar onze webmaster zijn tijd aan heeft gespendeerd in plaats van aan het Garlicbirdersblog, dan moet u maar eens op de site Singelwhisky kijken.
Maar goed, feitelijk zaten The Garlicbirders dus zonder webmaster en met een verouderd blog. Een pittige discussie in de Raad van Toezicht (de leden ervan zitten onder de Balkenende-norm, dat u het maar weet) en met de bewuste webmaster heeft ertoe geleid dat de laatste zijn tijd zo heeft ingedeeld dat hij zowel voor de knofvogelberichtgeving als voor zijn vreemde, geestrijke hobby ruimte heeft. Goed. Zand erover. En dan nu een snelle bijpraat:
Na mei vorig jaar, laatste bericht: de Alde Feanen, hebben de Garlicbirders echt weer heel veel ondernomen, nieuwe vogelgebieden ontdekt ook, en twee grote vogelondernemingen achter de kiezen: Een week in Biebrza Nationaal Park in Polen, en een week in het Friese Westergeest nabij het Lauwersmeer. Beide weken waren grandioos en ook prima verzorgd door The Garlicbirders Travel & Tour Organization. Hulde hiervoor!
Behalve aan ééndaagse bezoeken aan eerder beknofvogelde, maar altijd nog interessante gebieden, legden de birders ook weer nieuwe vogelterreinen open. Wij noemen Strijen-sas en de Oeverlanden Hollands Diep, en vooral ook de Brouwersdam en delen van de Grevelingenoevers.
Op praktisch gebied hebben de Garlicbirders, tijdens een eigenlijk zeer dramatisch verlopen expeditie in het Poolse Grzedy, de kaplaars ontdekt! En wat later ontdekten zij dat dit schoeisel dan wel van goede kwaliteit moet zijn (geen Intratuin-gevallen!). Maar wat heerlijk hebben al ze rondgestapt op het groene rubber.
Ja, en dan nu waar het toch om gaat in de competitieve vogelaarswereld: hebben The Garlicbirders in de blogloze tijd nog nieuwe soorten gezien? Of bijzondere oude? Wel wis en waarachtig! Wat hier volgt ter staving daarvan is slechts een greep zonder het oogmerk compleet te zijn. Houd u vast:
visarend, bastaardarend, kraanvogel, ijseend, grauwe klauwier, kuifleeuwerik, wielewaal, huiskraai, zwarte mees, hop, klapekster, grauwe vliegenvanger, grote zee-eend, kleine zwaan, casarca, nonnetje, appelvink, topper, grauwe kiekendief, grote stern en strandleeuwerik.
En ja, ook gaat er nog regelmatig knoflookworst op de broodjes of boterhammen. Maar soms ook pindakaas, bijvoorbeeld.
vandaag gezien in polder Oud Herkingen: de casarca.