woensdag 28 juli 2010

Vogelparadijs bij Maasvlakte

Het moet, beste knofvogelvrienden, toch niet veel gekker worden! Pal onder de Eerste en de in aanleg zijnde Tweede Maasvlakte vonden The Garlicbirders gisteren op alweer een expeditie ware vogelparadijzen in de vorm van de Slikken van Voorne en het Voornse Meer! (Het ging hier overigens om een gemengd-beleg-expeditie: de broodjes waren deels voorzien van Ardenner Salami, deels van geitenkaas; een gelukkige combinatie zoals bleek.)
Even helemaal afgezien van de andere waarnemingen in deze gebieden, was de ontdekking van een enorme groep (misschien wel 1200) scholeksters, gemengd met honderden wulpen op de slikken een parel op de kroon der Garlicbirders. Verbijsterend, bijna schokkend dat onze club eerst nu van dit vogelparadijs op de hoogte moest raken. Er gaan stemmen op om de onderzoeksafdeling van de club eens duchtig te reorganiseren...
Leuk overigens om te weten, is dat de scholekster bij vogelvrienden ook wel bekend staat als Bonte Piet, en dat de Garlicbirders in hun clubjargon spreken van Arie's als het Nederlandse scholeksters betreft, en van Harry's als het om Britse exemplaren van deze soort gaat.

zondag 18 juli 2010

Puffen in Nederland, puffins op de Orkneys

Mensen, mensen, wat was het warm de afgelopen weken. De één had er meer last van dan de ander, maar wie er helemaal geen last van hadden, waren The Garlicbirders: Die zaten namelijk op de Orkney Eilanden, helemaal bovenaan in Schotland. En niet alleen ontliepen ze daar de tropische hitte in het vaderland, maar tevens konden ze er 16 nieuwe soorten voor op de Garlicbirders List of Birds noteren! En wel deze: Noordse stormvogel, Jan van gent, Grote jager, Kleine jager, Drieteenmeeuw, Zeekoet, Alk, Zwarte zeekoet, Papegaaiduiker, Grauwe gors, Kuifaalscholver, Grote mantelmeeuw, Oeverpieper, Bonte strandloper, Kruisbek, Roodkeelduiker.
Wat een prachtaanvulling! (Wel even met de aantekening dat het bij de kruisbek nog niet zeker is of het gaat om de Schotse variant, en dat de Grote mantelmeeuw, de Grauwe gors en de Bonte strandloper al in ons eigen land gescoord hadden kunnen worden, als de birders beter hun best hadden gedaan).

Puffin
Van al deze vogels maakte, nog voor de jan van gent, de grote en de kleine jager en de roodkeelduiker, de papegaaiduiker (of in het engels 'puffin') toch wel het meeste indruk op de Garlicbirders. Wat een koddig, maar desalniettemin uiterst stoer beestje! Als nietige badeendjes drijven ze op de zware golven van de oceaan, als kleurige speelgoedbeestjes staan zij met hun brede, oranje pootjes op de richels van de hoogste kliffen, en als razendsnelle opwindvliegtuigjes cirkelen zij met visjes in de bek achterelkaar aan in speelse vlucht! Éénmaal hoorden onze birders hun nogal bizarre roep, maar dat was middenin een stadje, dus daar klopt iets niet.


Whisky
Een deel van de Garlicbirdersploeg daar op de Orkney's heeft zich, naast het vogelen, tegoed gedaan aan plaatselijke whisky's, zoals de Highland Park (12, 18 en zelfs 25 jaar) en de Scapa. Zeer smakelijke, vrij zoete dranken. En zelfs bracht het Garlicbirdersgezelschap een bezoek aan de Highland Park-distilleerderij, alwaar het werd getracteerd op onder meer een bijzonder fraai gefilmde reclameclip waarin men de eigen whisky trachtte te verbinden met fee-achtige verschijningen met in slow motion wapperende shawls en prehistorische zonnewenderituelen. Daar trapten onze Garlicbirders natuurlijk niet in: 5000 jaar geleden was men al blij dat men een slap biertje kon brouwen. En waar had men toen sherryvaten voor het rijpingsproces van de whisky vandaan moeten halen? Nee, de Garlicbirders zijn niet gek!