zaterdag 7 mei 2016

MEIVAKANTIEFEEST: 101 SOORTEN!

We hoeven ons natuurlijk niet af te vragen wat The Garlicbirders doen als zij meivakantie hebben: ze gaan eropuit! Dat deden de 2 birders die afgelopen anderhalve week vrij waren dan ook: voor een extra lang weekend naar Smeerling in Westerwold, Zuidoost Groningen, voor een dag naar de nieuwe natuur bij Zierikzee, en voor een zeer vroege ochtend naar de Ackerdijkse Plassen, boven vliegveld Zestienhoven (Rotterdam - The Hague Airport bekt gewoon niet). En zij kwamen terug met de indrukwekkendste vogellijst ooit: Zij zagen meer soorten dan bijvoorbeeld op hun Denemarken- en Polenreizen, of hun meivakantieweek (let wel: week!) bij de om zijn vogelrijkdom bekend staande Baai van de Somme. Ja lieve lezer, ook wij moesten even met de ogen knipperen toen de Garlicbirders ons een lijst overlegden met daarop maar liefst 101 door hen waargenomen soorten! En dan gaat het om zéker waargenomen soorten, zo kennen wij onze birders wel. De 'waarschijnlijk wel' haviken of 'mogelijke' witgatjes zijn niet meegeteld, mind you! (Download hier de lijst.)
En bij zoveel soorten zitten allicht ook bijzondere, bijzondere in het algemeen, of bijzonder voor onze knofvogelaars. We noemen er enkele:
In het fraaie landschap rond Smeerling stikte het naar verwachting van de geelgorzen, die ziet men zo hier in het Westen niet, deze stevige diertjes met hun knalgele kopjes. Ook daar in het oude landschap zagen zij bonte vliegenvangers, wat voor hen best een tijd geleden was; met als topstuk het volmaakt zwart-witte exemplaar bij Ter Wupping, in Nederland zelden te zien! De boomleeuwerik leerden zij hier eerst goed kennen, maar verwarden deze juist daardoor nogal eens met de boompieper (terwijl de vogelgidsen niet over een gelijkenis tussen deze twee soorten reppen, vreemd). De zwarte en de gekraagde roodstaart zagen zij (die laatste vanuit de woonkamer van hun boerenappartement te Smeerling). De oeverzwaluw boven de Ruiten Aa (met eerder de boeren- en de huiszwaluw, en later bij Zierikzee nog de gierzwaluw maakte dit het dagzwaluwenkwartet compleet); in Plan Tureluur bij Zierikzee waren het de al mooi op kleur zijnde kemphanen die de show stalen, naast de menigte rotganzen die zich aan het verzamelen was voor de trek naar het noorden; en op vroege vogelexcursie in het anders afgesloten deel der Ackerdijkse Plassen zagen onze knofvogelvrinden warempel, zij het op afstand, een steltkluut. De begeleidende gidsenden en natuurbeschermenden wilden er niet zo aan (vanwege de zeldzaamheid van het dier), maar onze Garlicbirders zagen deze superlangbeen ooit een paar maal eerder en wisten: zo is er maar 1!
U begrijpt, beste lezer, dat dit al met al een waar meivakantiefeest voor onze Garlicbirdenden is geweest!