zondag 20 maart 2016

De eerste lentewandeling...52 soorten en 4 primeurs!

Na de afgelopen maand een aantal best wel prettige, maar niet hyperspectaculaire vogelwandelingen gelopen te hebben (bij nader inzien was die over de Hoge Veluwe zeker een blog waard geweest, ik zal dit toch eens onder de aandacht van onze knofvogelenden brengen), na nu dus een aantal minder spectaculaire wandelingen achter de rug te hebben, was het voor The Garlicbirders vandaag De Eerste Lentewandeling van het jaar. De weersverwachting was niet bijzonder goed. Onze vrinden kleedden zich op een snijdende koude met vlagen miezerregen. Voor de verrekijkers namen zij speciale droogdoeken mee. Mede vanwege de weersverwachting hadden zij gekozen voor de op 10 minuten gaans per auto liggende Ackerdijkse Plassen, welk gebied hen met zijn bomenrijen en kleine bossen zou beschutten tegen de wind. Maar hun keuze was ook op dit gebied gevallen vanwege de meldingen van grutto’s en sijsjes. De grutto’s omdat deze Vogels des Vaderlands net gearriveerd waren van hun trek uit het zuiden (vorig weekend zaten ze nog in Portugal); de sijsjes omdat Garlicbirder D. deze diertjes in haar vogelloopbaan nog maar weinig had gezien, wat toch een beetje…nu ja, ze wilde graag sijsjes zien. En om het maar meteen te verklappen: ze hebben de grutto’s en de sijsjes gezien! We komen er zo op terug. Maar ze hebben er ook andere vogels gezien. Bij elkaar maar liefst 52 soorten! Op een eerste lentedag! En….Ach, laat ons niet te hard van stapel lopen en kalm het hele verhaal vertellen. Om te beginnen bij de gelukkige omstandigheid dat het de eerste 100 meter van de wandeling nog zeer fijn miezerde, bij nauwelijks wind, maar dat het daarna droog bleef en dat de zon zelfs doorbrak.  En vervolgens dat het bij de aalscholverkolonie een gezellige drukte was van nestelende vogels met al her en der enig kroost. Het geluid in zo’n kolonie is als dat van een drukbezocht warenhuis. Op de voorgrond zwommen kuifeenden baltserig heen en weer.

De sprong van de haas

Onder aan de dijk tegenover de kolonie, waar onze birders koperwieken zagen en vinken en mezen, zocht een haas, niet wetende dat hij voor de vogelaars niet beducht hoefde te zijn, een veilig heenkomen. Eerst tussen de bomen en daarna, met een nonchalante sprong, aan gene zijde van een 2 meter brede sloot. Bewonderend zagen de Garlicbirders deze prestatie aan; nog nooit zagen zij een haas die over water sprong.

De stampende meerkoet

Wat later stonden onze knofvogelaars op uitkijktoren De Tureluur. Smienten in de vijver beneê, canadese, grauwe, kol- en nijlganzen in de weiden rondom. Zij hoorden het geluid van een hardloper met platvoeten die over het asfaltweggetje kwam aangesukkeld. Klap!…klap!…klap!…echt snel was de loper niet. Eigenlijk was dit ook geen hardlopen….Birder D. keek naar beneden, op de vijver. En daar, aan de ondiepe oeverrand zag zij wie dat klappend geluid maakte: een meerkoet! Het beest stond daar en stampte steeds met een van zijn grote grijze voeten op het water. Rustig voor zich uit blikkend. Misschien gewoon omdat hij er zin in  had. Maar na de haas was ook dit een primeur voor The Garlicbirders: nooit eerder zagen zij een stampende meerkoet.

De pijlsnelle paring der buizerds

Verderop waar de haas over de sloot sprong is een grote, door bomen omsloten weide. In deze bomen hebben de Garlicbirders (die overigens vandaag geitenkaas op hun broodje hadden, moet kunnen) al vaak buizerds zien zitten. En ook vandaag zat er een, ver naar achteren. De birders zagen hoe het dier een zweefvlucht naar de grond leek te maken, met enkele trage vleugelslagen weer hoogte won en vervolgens met een soepele boog op een andere buizerd landde die daar op een boomtak zat. Ongeveer 1,5 seconde zat de ene buizerd op de rug van die andere. Toen klapwiekte hij tussen de bomen weg. Ja mensen, ook dat is de natuur. Moeder natuur kent geen fatsoen! De Garlicbirders waren voor het eerst in hun leven getuige van de paring van buizerds! Primeur nummer 3 vandaag!

De Volmaakte Sijsbeleving

Na eerst bij de kijkhut richting Oude Leede maar liefst 60 vers aangekomen grutto’s te hebben gezien en gehoord, wandelden de Garlicbirders weer door het parallellaantje waar zij eerder deze ochtend al een groep sijsjes hadden ontmoet. En nu vlogen er weer sijsjes om hen heen, zich tegoed doend aan eh,…bepaalde dingetjes van een zeker soort bomen. En tussen de sijsjes mengden zich groenlingen met hun stevige postuurtjes. En waarachtig, daar waren ook puttertjes in hun prachtige kleedjes, het rood en het geel en het zwart en het wit leken er vanaf te spetteren in het klare zonlicht. Maar van de sijzen waren er toch het meest. Ze vlogen van onder naar boven en van links naar rechts; van tak naar tak en van zaadbeurs naar zaadbeurs waar ze slingerend en ondersteboven aan de vruchten hingen. Op soms maar een paar meter van de vogelvrienden af. Hun zwart en geel en groen en grijs blikkerde door de nog vrijwel bladloze twijgen. En de lucht vulde zich met het innemend gepruttel van de putters, de lange krasserige tonen van de groenlingen, gezang van vinken en winterkoninkjes en het als een bergbeekje sprankelend gekwetter van de sijzen. De Garlicbirders hebben hier lang staan kijken en luisteren.