zondag 4 mei 2014

Supervogelvoorjaar!


De Garlicbirders, lieve vogelvrienden, hebben het er maar druk mee, dit voorjaar. Met vogelkijken dus! De tijd nemen om eens fatsoenlijk te rapporteren, is er niet bij. Kunnen we het hen kwalijk nemen? Niet echt, naar wij denken. Zo’n geweldig vogelvoorjaar maak je niet elk jaar mee!
Maar ondanks de waarnemingsdruk hebben de Garlicbirders toch de tijd genomen, om mij snel bij te praten over de vogeltochten van de laatste weken. Met het verzoek dit aan u, beste lezer, over te brengen. Graag natuurlijk. En bij dezen.
(na dit nieuwsbericht volgt nog de Garlicbirders' Favoriete Filmkeuze, dus scroll goed door!)

De gebieden

In april en begin mei bezochten onze knofvogelaars de volgende vogelgebieden:
De Oeverlanden Hollands Diep bij Strijensas (nauwelijks nog bekend bij collega-vogelaars, maar wat een rijkdom aan gevederde vriendjes!).
De Groene Jonker bij Nieuwkoop (nog net geen filelopen tussen de met zware telescopen uitgeruste mede-vogelenden, maar dat is natuurlijk niet voor niks).
De Kwade Hoek op Goeree (voor wie van rust en ruimte houdt en ook nog eens ornithofiel is).
Westplaat (verrassend en nog niet van vogelaars vergeven natuurgebied aan de zuidzijde van de Maasvlakte).

De vogels

En wat hebben ze dan zoal in die gebieden gezien? Te veel om op te noemen! We beperken ons tot een selectie van voor in ieder geval voor onze Knofvogelaars bijzondere ontmoetingen:
Fraaie visuele waarnemingen van de snor. Een twintigtal kemphanen (bij een bouwput!). Mooie braamsluiperwaarneming. De roerdomp dichtbij en laag voorbijvliegend. Vijf buizerds tegelijk. Tuinfluiter en beflijster. Vele tientallen nachtegalen op het gehoor. Strandplevieren (2). Prachtig gekleurde tapuiten (en ook het roodborstgenre van die soort). Een paar maal kleine zilverreigers (vorig seizoen niet gespot).
Oeverzwaluwen. Zilverplevieren. Deze weken al meer zwartkopjes dan in het hele vorige seizoen bij elkaar! IJsvogels!
Gele kwikstaarten. Gelukkig al meer torenvalken dan in vorig seizoen bij elkaar.

Zoals gezegd, dit is een selectie uit de vele waargenomen soorten. Per waarneemdag en per gebied kwamen onze GB’ers aan tussen de 55 en 60 soorten, kunt u nagaan.
En o ja, de proviand op alle tochten behelsde naast bananen telkens broodjes met een of andere knoflookworst. Maar dat zal u niet verbazen.


GARLICBIRDERS' FAVORIETE FILMKEUZE! DIK DE DUK, DEEL 1 & 2