dinsdag 25 februari 2014

IJseend, zeehond en paling


Hier op dit blog is het een tijdje stil geweest, maar dat wil niet zeggen dat onze Garlicbirders de afgelopen tijd hebben stilgezeten op vogelgebied. Kwade Hoek, de polders tussen Vlaardingen en Maassluis, Westplaat, ze zijn er weer geweest en hebben er veel gezien. En dan gisteren, buiten het vogelen om, zien ze in een singel in de buurt een nijlganspaar met 7 pulletjes!
Maar echt spectaculair werd het tijdens de zogeheten ‘car birding’’ expeditie langs de Brouwersdam van afgelopen zondag.
Naast de zeekoeten, de roodkeel- en brilduikers, de zaagbekken en de rotganzen zagen onze GB’ ers een ijseend. Maar nu niet op grote afstand dobberend op zee, maar gezeten op het strand naast de spuisluizen!  Op 5 meter afstand van het fraai gevederde mannetje lagen 3 vogelaars in het zand, met hun grote telescopen. Die wisten ook niet wat hun overkwam! Onze knofvogelaars kregen de ijseend ook zeer goed in het vizier. Bijzonder! Ze maakten een groep Waalse amateurs des oiseaux opmerkzaam op dit uitzonderlijke tafereel, en binnen de kortste keren stond de dam ter plekke vol met auto’s met Belgische kentekens. De ijseend wandelde het water in en ging eens lekker duiken. En toen wandelde hij het strand weer op om zich door nieuw aangekomen vogelaars eens goed te laten bekijken.
Inmiddels waren de GB’ers aan de Grevelingenzijde van de dam geraakt. Heel veel zaagbekken, aan die kant. En ook weer rotganzen, een samenkluitend groepje dodaarsjes en een spectaculaire club watersnippen.
Maar de observation extraordinaire van deze dag zou geen vogels betreffen, maar een zeehond. Het dier had zijn bolle toet al aan het begin van der GB' ers korte wandeling naar Scharendijke boven water laten zien. Op de terugweg toonde het dier zich weer, het olijke hoofd richting onze knofvogelaars gedraaid. Maar wat had hij daar in zijn flaphandjes, en wat stopte hij in zijn mond? Een vis? Nee, het was geen vis, het was een paling waarvan met smaak werd gehapt! Een paling! Nou, onze Garlicbirders durfden te wedden dat zelfs een Lenie 't Hart dit niet vaak gezien zal hebben, if ever!
Wel, mocht er nog een lezer zijn die het knofvogelen nog steeds als iets voor sufkezen geringschatte...dat zal na dit natuurverhaal wel anders zijn!