woensdag 18 december 2013

Huiskraaien in Hoek van Holland mogen definitief worden uitgeroeid

De Raad van State heeft vandaag uitspraak gedaan in de zaak die Faunabescherming tegen de Provincie Zuid Holland had aangespannen. De provincie wil al heel lang af van de kleine 30 huiskraaien in Hoek van Holland, omdat ze MOGELIJK een plaag gaan vormen, en omdat ze MOGELIJK een gevaar zijn voor inheemse, autochtone kraaien. Of zo. De provincie wordt in de zucht naar het van vreemde smetten vrij houden van ons landje driftig gesteund door vogelorganisatie SOVON, de, laten we zeggen, Geert Wildersen van de Vaderlandsche Natuur, de Blut-und-Bodenbewakers van Neerlandsch veld & beemd.
De Raad van State (u weet wel, met Donner, de beul van het CDA, als voorzitter) heeft de Provincie Zuid Holland vandaag in het gelijk gesteld aan het eind van een lange reeks juridische procedures.
Lees dit nieuwsbericht.



Adieu mooie, grappige huiskraaien van Hoek van Holland!

zondag 1 december 2013

IJseend en mussen

En dat, lieve knofvogelvrienden en geïnteresseerden, maakt het vogelen nu zo leuk. Als we op de belevenissen van de Garlicbirders mogen afgaan, natuurlijk! Verleden week zondag trok een Garlicbirdersexpeditie er weer eens op uit naar de Oeverlanden Hollands Diep bij Strijensas. En al moest de route andersom, vanwege Schotse Hooglanders op een bruggetje, of misschien wel juist daardoor, onze vogelaars zagen heel veel eendensoorten (krak-, slob-, kuif-, tafel-, berg-, pijlstaart-, wilde, en wintertaling en smient, en brilduiker, als je die ook tot de eenden wilt rekenen). Met als klap op de vuurpijl, ver weg, maar uiteindelijk onmiskenbaar: een ijseend! Zomaar in het meer waar eens weiland was. Enige afgunst van uw kant is best begrijpelijk!
En die sperweruil in Zwolle dan? Zijn de Garlicbirders daar niet achteraan geweest? Neen! Een volmondig 'neen'! De Garlicbirders zijn vogelliefhebbers en geen vogelscoorders. Per ongeluk raakten ze een maand geleden verzeild in een groep Grootbetoeterde Lijstfanaten bij De Slufter, Maasvlakte Zuid (u weet wel, de arendbuizerd). Maar nooit, nooit zouden zij zich doelbewust voegen bij een opgetwitterde groep vogeljagers, om hoe een bijzondere soort het ook zou gaan!

Waar onze knofvogelaars wel plezier en vreugd uit putten zijn die onverwachte ontmoetingen, zoals zaterdag in Diergaarde Blijdorp (waar je de sperweruil overigens ook kunt bekijken). In deze dierentuin bevinden zich op z'n minst twee huismussenkolonies. Wilde, welteverstaan. Eentje zit er bij de trekvogelweide, alwaar ze de daar geplande ringmuskolonie hebben verdrongen.
De andere kolonie zit bij de manenwolven, in Zuid Amerika. En het was bij deze kolonie dat twee op dierentuinbezoek zijnde knofvogelaars deze bijzondere beelden konden schieten, de ene in de rol van kaasstengelaanbieder, de ander in de rol van natuurfilmer:



Om dit aardige filmpje in groter formaat te zien, ga naar het Ducksingel YouTube Kanaal