zondag 21 juli 2013

Parelduiker!

Even vanuit Achnasheen, Schotse Highlands: de Garlicbirders hebben weer een nieuwe op de lijst...de parelduiker! Er zwommen er twee in het kleine loch bij het hotel. Geen twijfel mogelijk. Deze dag werden overigens ook bijvoorbeeld de bonte kraai en de schotse kruisbek gezien. En zo'n 50 edelherten. Vrouwtjes en jongen.

Groeten van uw Garliccorrespondent
(Verstuurd vanaf mijn iPhone,)

maandag 15 juli 2013

WAAR?

In welk stukje natuur in Nederland kun je binnen 15 minuten twee paar casarca’s, een roerdomp, twee dwergsterns, zo’n tien kleine zilverreigers en 15 kemphanen zien, naast nog vele andere soorten? Lepelaars en ringmussen zijn er eigenlijk al te gewoon om te noemen. The Garlicbirders zijn er vandaag geweest...

  • De Groene Jonker
  • De Hoge Veluwe
  • FochteloĆ«r veen
  • Tiengemeten
  • De Kempen
Mail het juiste antwoord naar de Garlicbirders. De uitslag is over 2 weken.


maandag 8 juli 2013

Onze eerste…en hij vloog!


(ingezonden mededeling van enkele Garlicbirders)
Al diverse malen en op verschillende plekken hadden we hem al gehoord, de roerdomp. Eenmaal horen is herkennen bij deze vogel. En de bas van de roerdomp horen is de roerdomp waarnemen. Dus, de roerdomp stond op de Garlicbirderslist als 'ongezien waargenomen' vogel. Toch geeft dat niet een echt voldaan gevoel, een slechts auditieve waarneming. Maar goed…Op onze laatste bezoeken aan het duingebied van de Kwade Hoek hoorden we in het riet rond de plas in het midden van de grote duinvallei het bekende gebas. Je kunt dan lang kijken, maar zien doe je deze reigerachtige zo echt niet.
Tot gisteren! We liepen net de vallei weer eens in, op deze prachtige zomerdag, toen we ongeveer in het midden een forse vogel rustig en laag over het veld zagen klapwieken. Een purperreiger! Nee, daarvoor klopten kleur en gestalte toch te weinig…en purperreigers zitten ook niet in Kwade Hoek voor zover wij weten. Dan moest…het kon alleen maar…dit was een roerdomp! Geweldig! Het label ‘ongezien’ kon van de lijst, net als nog niet zo lang geleden bij cetti’s zanger en verleden jaar bij de snor! Wat kan vogelen toch een fijn tijdverdrijf zijn!
Overigens had de organisatie ons weer voorzien van fijne broodjes met pepersalami. Prima verzorgd weer, Garlicbirders Catering, en bedankt!
Resten op de Garlicbirderslijst nog twee ongeziene gasten: de kwartelkoning en de waterral….