zondag 13 januari 2013

nu al waarneming van 2013?

Nou, beste knofvogelvrienden en andere belangstellenden, het volgende kan niet onvermeld blijven.
Was de Garlicbirders Waarneming van het Jaar 2012 toch wel de Baardmanshow in oktober bij de kijkhut aan het Jaap Deens Gat, Lauwersmeer (Gr.), 2013 is nog geen twee weken oud als wellicht nu al de Waarneming van het Jaar voor dit jaar al gedaan is! Allemachtig wat was dit prachtig, is de onverdeelde mening van de Garlicbirders over wat ze vandaag hebben gezien....
Onze knofvogelaars, zich door de vrieskou niet laten afschrikken hebbende, liepen zo rond half tien vanochtend door Hoekje Jans naar het kijkscherm aan het Oostvoornse Meer. Vanaf het pad naar het scherm hadden ze door een open plek in de berijpte struiken, tussen het riet door, een eerste blik op het meer. In dit stukje meer zitten altijd wel meerkoeten. Zo ook nu, tientallen. Maar iets verderop dreven, rustig in het vroege zonlicht, wel zestien wilde zwanen. Zoveel hadden de Garlicbirders er nog nooit bij elkaar gezien! De kijkers kleefden nu aan de hoofden. Wat ook gebeurde, eigenlijk zoals altijd, was dat de nerveuze meerkoeten zich en masse en luide tetterend uit het water verhieven, en wild fladderend en watertrappend laag over het oppervlak richting zwanen opvlogen. De zwanen, zich voor onze vogelvrienden in horizontale rij tonend, draaiden hun de hen zo kenmerkende snavels als tegelijk naar rechts, richting zon. Wat onze GB's nu door hun kijkers zagen, was een van de mooiste waarnemingen in hun bestaan: zestien rustige door een gouden ochtendzon beschenen wilde zwanen tegen een rietkraag als achtergrond, hun wit en alle andere kleuren intens in de heldere vrieslucht, en op de voorgrond, op de zwanen toe bewegend het met witte en zilveren waterspatten besprenkelde gewemel van de zwartgrijsglanzende meerkoeten. Dit alles overspannen door een strakblauwe hemel.
Ach lieve mensen, had u het ook maar kunnen zien...ook u was niet aan de natuurlijke ontroering ontkomen die zich van de GB's meester maakte. En nee, helaas...onze geluksvogels (no pun intended) beschikken niet over apparatuur om dit soort momenten mee vast te leggen. Ware dat wel zo, dan hadden zij vandaag prijswinnende opnamen gemaakt. Zoveel is zeker!

nee, dit is niet wat de Garlicbirders zagen.

woensdag 2 januari 2013


Ach, lieve knofvogel- en andere vrienden, erg veel van vogelen was het er de laatste paar maanden van 2012 niet van gekomen voor de Garlicbirders. U moet immers weten dat ook zij naast het vogelaarsleven een ander bestaan hebben. Een bestaan waarin je bijvoorbeeld een herinnerings-dvd voor een schoonzus en zwager ter gelegenheid van hun 40-jarige huwelijk in elkaar hebt te draaien. Om maar eens wat te noemen.
Maar gelukkig: in de allerlaatste dagen van dat jaar, en de allereerste van 2013 hadden de vogelaars dan weer eens wat ruimer de gelegenheid om zich met hun gevederde vrinden in veld en beemd bezig te houden. En dan was het toch weer geweldig, en dan hebben ze toch weer zoveel prachtigs gezien en gehoord. En als u het niet verder vertelt: ook weer duidelijk werd onze Garlicbirders dat de Zuid-Hollandse eilanden een aantal prachtige natuurjuweeltjes herbergen…helaas is de Kwade Hoek op Goeree inmiddels alweer zo bekend dat er busladingen Belgische vogelkesvrienden op af komen. Maar er is nog ergens daarzo een gebied, de GB’s waren er vandaag nog, dat nog niet door de telescopenhordes is ontdekt. En dat willen de GB’s graag zo houden!
Maar goed, wat hebben onze Knofvogelaars de afgelopen week zoal waargenomen? Een greep: wulp, groenling, scholekster, steenloper, tureluur, zeehond, drieteen en bonte strandloper, keivit, kleine zwaan, rot-, kol, brand- en grauwe gans, pijlstaart, slob-, berg-, krak-, kuif-, tafel- en wilde eend, smient, brilduiker, ree, putter, rosse grutto, cetti’s zanger, dodaars, zilverplevier, havik, buizerd, toren- en slechtvalk, kiekendief, rietgors, vink, pimpel-, kool- en staartmees, koperwiek en kramsvogel, graspieper, flamingo, lepelaar, zilver-, kok- en mantelmeeuw, en -en dit was misschien de leukste- de strandleeuwerik. Voor de tweede maal in hun vogelaarsbestaan, die laatste. Op de schorren van Kwade Hoek, drie stuks die dichtbij tussen de zilte plantjes scharrelden, en dat gewoon rustig bleven doen. We tonen u hierbij een afbeelding van de strandleeuwrik, opdat u zich kunt voorstellen waarom de GB’s zo verheugd over deze ontmoeting waren!
strandleeuwerik