zondag 20 september 2009

Tiengemeten... weer eigen ontdekkingen!



Verslavend hoor, dat Tiengemeten. Vandaag er weer eens geweest (knoflookcervelaat op de broodjes). Het begon prachtig mistflarderig, en het eindigde in een mooie najaarszon. En, zoals bij zo'n beetje elk bezoek aan dit eiland, ook nu weer voor The Garlicbirders' vogellijst nieuwe soorten gespot, nl.: de groenpootruiter (zeker) en de krooneend (90%). Wat een feest!



Minder feestelijk was dat we dit maal wel 3 auto's door Wildernis hebben zien tuffen. En dat er een zeer druk bezochte 'heksentour' was uitgestippeld in het centrale deel, zodat je daar bijna struikelde over de kinderen in toverkolkostuumpjes met een zelfgemaakte twijgenbezem achter zich aan slepend, omringd door hun ouders of verzorgenden.


zaterdag 19 september 2009

het voddenkopje

Erg leuk dat we dit mochten meemaken: kregen we een mooie foto van het zeldzame voddenkopje toegespeeld. Ja, zeer zeldzaam, het voddenkopje. Er schijnt er maar 1 van te zijn! Volgens onderzoekers is het beest vanuit Limburg gemigreerd naar de randstad. Waar deze nogal agressieve vogel precies huist, is tot op heden onbekend. Het vrij forse dier heeft vooral de pik op andere migrantensoorten, en op autochtone linksvleugeligen.
De hersenwerking van de voddenkop stelt de wetenschap tot nog toe voor een raadsel. Misschien dat de wetenschap er nooit achter komt. De voddenkop staat op de lijst van bedreigde soorten, en staat op het punt van uitroeiing.

Voddenkopje (populavis ultradexterus)


zondag 13 september 2009

Onverwachte ontmoetingen in Hoek van Holland

Niets is er meer te zien, daar op dat strand, van de onlusten in Hoek van Holland, zo ervoeren enkele Garlicbirders vanochtend. Een straffe bries, om niet te zeggen een stormachtige wind uit het noordwesten, zorgde voor een weliswaar onstuimige, maar daardoor ook zeer indrukwekkende branding tegen de pier. Met zo nu en dan een vlaag regen was het zeker geen weer voor een strandfeest. (Leent, zo vragen wij ons af, 'De Hoek' zich ueberhaupt wel voor een strandfeest? Wat een onaantrekkelijk gat is deze deelgemeente van Rotterdam!. Nee, voor feesten moet je hier nu niet zijn). Maar om het schouwspel der in- en uitvarende zeeschepen zouden ook The Garlicbirders daar wel elke week willen staan, aan de monding van de Nieuwe Waterweg.

verrassing
En....wat een verrassing voor onze knofvogelvrienden, ook voor het vogelen is deze plek waar industrie, zeevaart en strandplezier op bijna surrealistische wijze bijeen komen de moeite waard! Op de basaltblokken langs de pier zijn tientallen steenlopertjes te vinden! En in het afgetrapte duingebied langs de waterweg zitten tapuiten! En helaas niet gedetermineerde, musgelijkende vogeltjes met zwermen tegelijk! En dan te bedenken, de waarheid gebiedt dit te zeggen, dat onze de elementen trotserende knofvogelvrienden helemaal niet aan het Garlicbirden waren! Ze waren slechts op zoek naar een frisse neus! Wie weet wat een volgend bezoek zal brengen als er wel knoflookworst op de broodjes zit i.p.v. rookkaas en gebraden gehakt.